СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Що е СПАМ (SPAM)
пт. сеп. 30th, 2022

Може би често се сблъсквате с тези два феномена докато прекарвате времето си във виртуалното пространство. Сигурен съм че много от вас не са напълно наясно акво е истинското значение и смисъл които се влага в тези две понятия, още по малко пък че знаят какнва е разликата между тях. Тук ще се опитам да поясня основните подробности по които те се познават и различават.

Що е СПАМ (SPAM)
Спам е съобщение /я целящо да привлече нечие внимание, предимно с рекламна цел.
Спам е нежеланата информация която достига по един или друг начин чрез масови съобщения в интернет.
Спам са съобщенията които достигат до нас и ни приканват да се регистрираме в един или друг сайт без да сме желали това.
Спам са съобщенията които достигат до нас и ни приканват да си закупим даден продукт, без да сме желали това.
Спам са съобщенията които ни приканват да използваме нечий услуги без да сме желали това.
Спам са всички тези приканващи съобщения които достигат до нас, не като конкретен получател към който са отправени, а като част от масата потребители до които са успели да се доберът.
Понякотга не е лесно да направиш разлика дали дадено подобно съобщение в емеилът ни е деиствително спам и ли е отправено лично към нас, но в 98% от случайте то е именно СПАМ! (В случайте които съобщението не е от наш познат или човек от които очакваме такова.)
Тук можете да намерите още информация относно СПАМ-а

Как да се предпазим
Подобни масови съобщения достигат до нас предимно с помоща на СПАМ-Ботове (SPAM-Bot)
Това са скриптове чиято цел е да събира информация за е-мейли които са публикувани в Интернет и да им препраща дадено съобщение.
ВЪпросните е-меили са тези, които оставяте за връзка в коментари или теми във форуми и сайтове. Това е един стандартен е-меил „exemple.name@gmail.com“ В този си вид той е напълно уязвим срещу Спам-бот, но не и в този „exemple.name (at) gmail.com„, „exemple.name (кльомба) gmail.com„, „exemple (dot) name@gmail (dot) com„, „exemple (точка) name@gmail (точка) com„, Или с други думи същият е-мейл структориран по различен от стандартния начин. След което няма да бъде разпознат от съответният СПАМ-Бот.(Говорим за случаите в които оставяме е-меилите си за връзка в коментари или теми в сайтове и форуми. При използването им за регистрации в сайт или информационни бланки си попълваме с стандартна структора „exemple.name@gmail.com„)
Другият вид спам е от сайтовете в които сме регистриране и по подразбиране дме позволили да ни изпращат системни съобщения. Ако не чжелаем такива влизаме си в настроиките на профила и изключваме въпросната опция или све свързваме с екипа на сайта и т.н…

Що е флууд (Flood)
Flood (от анг. наводнение, порой, натрупване)
Флууд е натрупване на коментари или съобщения, в дадена тема които не са свързани със нея.
Флууд е копиране на един и същи коментар или съобщение в една тема.
Флууд е безсмислен коментар или съобщение което не дава конкретна и ясна информация по темата.
Флууд е заливането на интернет с пубертетски глупости.

Как да се предпазим.
За разлика от спамерите които се контролира предимно от Ботове които можем да излъжем. Флуудърите са реални хора които намират начин да се изсер*т в сайта, блога или форумът ти. Няма предпазване. Те са напаст.

Съществува още една рановидност нередни коментари или теми позната като Оф-топик!

Що е оф-топик (Off-Topic)
Оф-топик е по-скоро вид флууд!
Самият превод на понятието от англииски, означава „извън темата/въпросът
Оф-топик са всички коментари или публикации в секции, които не се вписват в дадената тема и значението и!

Що е СКАМ/SCAM
Понятието Scam в превод от англииски означава измама. Често се използва в интернет като конкретизиране на тип СПАМ който е малко по различен от обичайният. Скам са методите по който чрез измама, ви принождават да направите нещо „уж“ доброволно. Описал съм няколко такива метода в статията си „Вижте кой е разглеждал профилът ви във Фейсбук!“ Скам е методът по който ставате почитатели на дадена страница във Фейсбук, чрез измама, без да сте натиснали доброволно бутонът „Харесва ми“. Скам е методът по който шервате несъзнателно линкове на Фейсбук стената си, чрез измамно приложение или сайт!

Как да се предпазим?
Няма сигурен начин за предпазване от измами. Това зависи от находчивоста на разпространителите им и от нашата предпазливост. Просто се старайте да бъдете предпазливи.