СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Ще запази ли Кристалина Георгиева поста си в МВФ?
сб. окт. 1st, 2022

Ще запази ли Кристалина Георгиева поста си в МВФ?

Международният валутен фонд „съвсем скоро“ ще реши дали Кристалина Георгиева ще запази поста си като управляващ директор на организацията. Какво се знае за проверката дотук?

Управителният съвет на МВФ приключи своята среща без да вземе окончателно решение за бъдещето на Кристалина Георгиева. От Фонда очакват повече информация по обвиненията, че тя е упражнявала натиск върху служители на Световната банка да манипулират данни в полза на Китай. От МВФ уточниха, че решението ще бъде взето „съвсем скоро„. 

От Управителния съвет на МВФ казаха още, че е постигнат „значителен напредък“ в анализа на ситуацията, но са решили „да поискат повече уточняващи подробности с цел скорошно приключване на разглеждането на въпроса„.

Как се стигна дотук?

От януари 2017-а до септември 2019-а Кристалина Георгиева заемаше поста главен изпълнителен директор на Световната банка преди да наследи Кристин Лагард в МВФ. 

След доклад на американската адвокатска кантора „УилмърХейл„, Георгиева бе обвинена, че е оказвала натиск на икономисти в Световната банка да манипулират класацията Doing Business в полза на Китай. 

Кристалина Георгиева категорично отрече обвиненията и ги нарече „скандални и неверни„. „Докладът на “УилмърХейл“ не характеризира действията ми по отношение на Doing Business 2018, нито коректно описва характера ми или начина, по който съм се държала през дългата си професионална кариера„, заяви още тя. 

Проверките продължават

След публикуването на доклада, Световната банка преустанови изготвянето на Doing Business. Китай все още не е коментирал скандала, а в петък някои европейски лидери подкрепиха Георгиева. 

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ Александра ЛаМана заяви по-рано тази седмица, че те „настояват за задълбочено и справедливо разглеждане на всички факти„. „Нашата основна отговорност е да поддържаме почтеността на международните финансови институции“, каза още тя.