СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Ще промени ли Западът политиката си?
сб. юни 25th, 2022

Ще промени ли Западът политиката си?

Саудитска Арабия е мошеническа държава? Предполага се, че в Истанбул е бил убит известният саудитски журналист и дисидент Джамал Кашоги. Ако това се докаже, последиците от това престъпление ще се усетят далеч зад пределите на саудитското кралство.

Изчезването и евентуалното убийство на известния саудитски дисидент Джамал Кашоги имат потенциала да изострят напреженията в и без това най-нестабилния регион в света.

Вестник „Вашингтон Пост„, за който Кашоги пишеше редовно от една година насам, съобщи, че съществуват аудио- и видеодокументи, които доказват, че Кашоги действително е бил убит – на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Вестникът се позовава на турски и американски източници. Турските власти не са публикували тези доказателства само защото те биха показали ясно до каква степен се шпионира саудитското консулство. Нещо, което би довело до дипломатически афронт.

Ще промени ли Западът политиката си?

Няколко дни преди да публикува горепосоченото съобщение, „Вашингтон Пост“ писа, че разполага с информации от тайните служби, според които саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман искал да примами дисидента в Саудитска Арабия, за да го вкара в затвора. Кашоги обаче не се хванал на уловката. Поради това бил направен нов опит – Кашоги бил примамен в Истанбул, където живее неговата годеница. Там изчезнал безследно в саудитското консулство.

Междувременно се задействаха дори американският президент Доналд Тръмп и Конгресът във Вашингтон. Вече не е изключено случаят Кашоги да доведе до промяна на политиката на Запада спрямо Саудитска Арабия. А това от своя страна ще има последици за целия Близък изток. Самото изчезване на Кашоги уврежда имиджа на Саудитска Арабия, която е изправена пред дълбока обществена промяна под ръководството на 33-годишния престолонаследник. Новите свободи трябва да задоволят хората, за да не настояват те и за участие в политическия живот. Несъгласието и съпротивата са нежелателни. Само господарят допуска и отнема свободи.

Сега обаче Саудитска Арабия е изправена на позорния стълб и може да попадне в кръга на онези мошенически държави, които хвърлят критиците си в затвора или ги убиват в чужбина. Силата на Саудитска Арабия като водеща страна в арабския и ислямския свят силно зависи от подкрепата на САЩ. Без тази подкрепа Саудитска арабия не може да продължи твърдия си курс спрямо Иран. А отслабената Саудитска Арабия не би могла да подкрепя дълго време решението на палестинския въпрос, измислено от израелското правителство и САЩ.

Случаят „Кашоги“ предизвиква същинско земетресение

Същевременно всички западни страни отново си задават въпроса как да се отнасят към авторитарните държави. Когато в някоя източноевропейска държава биват убити дисиденти, вeднага се надига вой за налагане на санкции. А Саудитска Арабия не е единствената арабска страна, чиито дисиденти са изложени на опасност. Случаят Кашоги предизвиква земетресение, което ще се усети и далеч зад пределите на Саудитското кралство.