Ще наемат български и румънски работници в Холандия само в „краен“ случай

Мярката е за да има работа за холандските безработни, които обаче според фермерска органзиация все се оплакват от болки в гърба и нямат ентусиазма на източноевропейците

От 1 юли граждани на България и Румъния, както и на страни  извън ЕС, ще получават разрешителни за работа в  Холандия само в „изключителни случаи„, съобщава електронното  издание „Юроактив„.

От януари 2014 г. българските и румънските работници ще имат  пълна свобода на движение в ЕС.

Сега гражданите на двете страни,които се присъединиха към ЕС през 2007 г., имат пълни права за  свободно движение според европейското законодателство в 15 страни членки – Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания,Португалия и Чехия.

Други 10 страни обаче запазват някои  ограничения – Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта, и  обикновено изискват българите и румънците да имат разрешително  за работа.

Предложението за ограничаване на наемането на работници от  тези страни, направено от министъра на социалните грижи и  заетостта Хенк Камп, е подкрепено от правителството, съобщават  холандски медии.

Камп настоява работодателите в земеделието и градинарството,например, да допринесат повече за осигуряването на работа за  холандските базработни.

От разширяването на ЕС през 2004 г. средно около 165 хил. души от Централна и Източна Европа работят в Холандия в сектори  като земеделие, градинарство, строителство, промишленост и  транспорт.

Междувременно над 1 млн. холандци на възраст под 65 години са без работа и чакат за социални помощи, отбелязва  министърът.

Според предложението работодателите, които твърдят, че имат  нужда от български и румънски работници, ще трябва да получат  разрешение за наемането им от холандската служба по заетостта. Камп настоява тя да въведе по-строга процедура.

Работодател, който се опитва да наеме българи и румънци, ще  трябва да докаже, че не може да намери подходящ кандидат в  Холандия или останалите 24 страни членки на ЕС.

Фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци в областта Северен Брабант, изглежда с готовност наемат българи и румънци и  фермерската органзиация „Ел Ти Оу“ (LTO) остро критикува  предложението на министъра, отбелязва „Юроактив“.

Понякога фермерите наемат холандски безработни чрез службата по заетостта, но са недоволни от слабия им трудов ентусиазъм – тези служители се оплакват от болки в гърба и не работят усилено като източноевропейците, посочва „Ел Ти Оу„.