СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Шокиращи факти за руското здравеопазване
вт. окт. 4th, 2022

Шокиращи факти за руското здравеопазване

Руското здравеопазване е в трагично състояние. Особено в провинцията хората са оставени на произвола на съдбата. Германски журналист, живял в Русия 10 години, представя шокиращи факти за страната:

Германският журналист Удо Лилишкис е живял 10 години в Русия. В книгата си „В сянката на Кремъл“ той представя шокиращи факти за страната. Значителна част от тях засягат руското здравеопазване. Заглавието на книгата не е избрано случайно. Разбира се, в нея става дума и за политика: за войната в Украйна, за Чечения, за цензурата в медиите, за независимото правосъдие, за потискането на опозицията, за пропагандата, която авторът нарича „най-опасното оръжие“ на властта. Но все пак основното в книгата му са разказите за това, което Лилишкис е видял пътувайки из Русия – за хората от дълбоката провинция, забравени, захвърлени от властта. Накратко, не без известен патос – за народа на Русия.

Хора, останали без първа помощ

Много от хората, с които се е срещал Удо Лилишкис, будят искрено възхищение – с издръжливостта си, с търпението, със силата, с която се борят срещу обстоятелствата. През март 2016 Лилишкис попада в село Фоминское, в Свердловска област. И посвещава на пътуването си цяла глава, наречена „Здравеопазване: хората умират изоставени„. 

Той посочва, че под предлога за „оптимизация“ се закриват болници, служби за спешна помощ – предимно в провинцията. Фелдшерско-акушерският пункт във Фоминское също е закрит, а в селото има много възрастни хора, за които това е „истинска катастрофа„, пише Лилишкис. Един местен лекар пенсионер, завърнал се в родното си село, помага някак, но нито има медицинско оборудване, нито лекарства. Най-близката болница е чак на 35 километра, в Махньово, но дотам автобус няма.

Журналистът е посетил и Махньово. Както му разказали там местните жители, в районната болница, която трябва да обслужва десетки села и градчета – територия с обща площ от над сто квадратни километра, има само 12 легла. От болницата възнамерявали да съкратят наполовина броя на линейките, които в момента били само 4.

Половината болници са закрити?

Разбира се, да се оценява медицинското обслужване в руската провинция само на базата на един регион, не би било правилно. Но за Лилишкис село Фоминское е само един конкретен пример. В книгата си журналистът привежда множество цифри, включително от официални руски източници. И тези данни са стряскащи. Така например, съгласно преценките на авторитетния лондонски Център за изучаване на икономическата политика, през първите 15 години от управлението на Владимир Путин в Русия са били закрити едва ли не половината болници. Броят на болничните легла в селските райони е бил съкратен с 40 процента.

По данни на Световната здравна организация, броят на лекарите на 1000 руснаци е спаднал до 3,97. За сравнение: в Германия на 1000 души се падат средно по 5 лекари. Но тази разлика ще продължи да нараства. По официални данни на руското министерство на здравеопазването, броят на лекарите в 54 от регионите намалява, а в Бурятия и в Новосибирска област броят на медиците е спаднал наполовина.

Но въпросът не е само в цифрите – много руснаци се оплакват от лошите условия в болниците. Оборудването е остаряло, навсякъде има големи опашки заради недостига на специалисти. „Пациентите с инфаркт и инсулт се обслужват в терапевтичните отделения, в които няма специални условия за тяхното лечение и не се прилагат необходимите методи„, гласи мнението на експертите от лондонския Център за изучаване на икономическата политика.

Убийствени заключения

Германският журналист изпитва огромно съжаление към руските медици. По думите на министъра на здравеопазването на Руската федерация, средната им месечна заплата е 75 хиляди рубли (около 2100 лева). Но обществената организация „Гилдия за защита на медицински работници“ назовава съвсем други цифри – среден базов доход от 14 000 рубли, което се равнява на около 400 лева.

Удо Лилишкис цитира в книгата си данни от допитване, в което са участвали 7500 лекари от цяла Русия. От тях става ясно, че половината от тях получават по по-малко от 20 000 рубли месечно. Авторът на книгата, който напомня, че съкращаването на разходите за здравеопазване в Русия тече паралелно с увеличаването на военните разходи, дава следната оценка за ситуацията: „Най-малкото що се отнася до сферата на здравеопазването, изводите от властването на Путин са убийствени„.