Бежанец е убил 19-годишната Мария Л.?

Тя се е ангажирала активно в подпомагането на бежанците, а сега може да се окаже, че убиецът ѝ е бежанец. Според последните разкрития, 19-годишната германка Мария Л. е била убита по всяка вероятност от млад афганистанец.

Германският град Фрайбург в областта Брайсгау е известен най-вече със средновековната си катедрала, с уникалните си водни каналчета и с прекрасното си вино. Поне това могат да научат в интернет посетителите на 225-хилядния живописен град в подножието на Шварцвалд, който е смятан за много либерален, толерантен и отворен към света. В града, който се намира съвсем близо до границите на Германия с Франция и Швейцария, учат около 40 хиляди студенти, а университетът е най-големият местен работодател.

Фрайбург може да се похвали и с активна гражданска инициативност: през 1970-те години градът се превръща в център на гражданското екологично и антиядрено движение, а през 2002 година Фрайбург става първият по-голям германски град с кмет от Зелената партия.

Шок и покруса

Едно убийство обаче разклати идилията. В средата на октомври в река Драйзам бе открит трупът на 19-годишната Мария Л.. Студентката по медицина се прибирала с велосипед след среща с приятели. Но била нападната, изнасилена и убита. В края на миналата седмица полицията задържа заподозрян по случая – 17-годишен бежанец от Афганистан, пристигнал в Германия през 2015 година.

Фрайбург е в шок. Включително защото Мария Л. се е ангажирала активно в подпомагането на бежанците. А сега може да се окаже, че убиецът ѝ е именно бежанец. „Настроенията са много крайни – особено в мрежата. Едните казват, че са предупреждавали за тази опасност, а другите твърдят, че става дума за единичен случай и че не бива да се заклеймяват всички бежанци. Но като цяло говоренето по темата много загрубява„, казва Уве Маухер, журналист от местния вестник „Бадише Цайтунг„.

Така усещат нещата и в местната студентска инициатива за подпомагане на бежанците. След като семейството на убитото момиче включи в некролога и апел за събирането на дарения за хуманитарния проект на студентската инициатива, в мрежата се изляха тонове помия. Кметът на Фрайбург Дитер Саломон се опита да намали градуса на напрежението: „Фактът, че извършителят е по всяка вероятност мъж, пристигнал от Афганистан, налива вода в мелницата на онези, които твърдят, че бежанците са лоши хора. Но аз призовавам всички да се замислят, преди да винят всички бежанци. Това ужасно престъпление е извършено от един човек. И не бива да се смята, че всички останали са готови да сторят същото„.

Повечето жители на града мислят като своя кмет. Когато в неделя вечерта трийсетина души последваха призива на „Алтернатива за Германия“ да протестират срещу политиката на Меркел, около 300 души излязоха на контрадемонстрация. Преди това „Алтернатива за Германия“ излезе със съобщение за медиите, в което се казваше, че Мария Л. е станала жертва на културата на гостоприемството, наложена от Меркел.

Maria Ladenburger

Променят ли се нагласите?

Но не само убийството на Мария Л. внася напрежение в града. Броени седмици след нейната брутална смърт в близкия град Ендинген изчезна 27-годишна жена. Четири дни по-късно бе открито безжизненото ѝ тяло. И тази жена е станала жертва на сексуално посегателство. Извършителят все още се издирва, но засега няма никакви индикации за евентуална връзка между този случай и убийството във Фрайбург.

Факт е обаче, че усещането на несигурност расте. Местният журналист Уве Маухер разказва, че на един от площадите близо до центъра на града дилъри от Гамбия продават дрога. „Да, полицията следи този престъпен контингент, но нищо не се променя. Все повече хора се стремят да избягват района„, разказва Маухер и добавя, че се наблюдава и ръст на джебчийските кражби. „За съжаление трябва да кажа, че повечето от тези деяния се извършват от кандидати за убежище. А за капак на всичко се случиха и тези убийства„, отбелязва журналистът.

Повечето от бежанците, пристигнали във Фрайбург през последните няколко месеца, не създават никакви проблеми. И са истински шокирани от убийството на студентката. „Фрайбург е един либерален, отворен към света град и не вярвам нагласите спрямо бежанците да се променят коренно заради престъпление, извършено от един човек. Но ако съдим по настроенията в социалните мрежи, може и да се окаже, че бъркам„, добавя журналистът.