Шенген Schengen

mini-schengen mini-schengen

Борисов започна да се съмнява в надеждността на Шенгенското пространство. Олимпийците не подозират какви опасности ги дебнат в британската столица

И българи, и румънци много се стараят да се изкарат европейци. Междувременно обаче се надпреварват в не най-европейско поведение – импийчмънти, липса на напредък във вътрешния ред и сигурността, джебчийство и просия.    

Край бреговете на Дунава се води истинска надпревара по опити за сваляне на президенти. Стартът на кампанията бе даден от Букурещ. Още през 2007, когато Румъния и България влязоха в Европейския съюз след изтощителни политически напъни, румънски политици организираха референдум за първия импийчмънт на президента Траян Бъсеску, който тъкмо беше позатегнал колана на сънародниците си в съответствие с поетите пред Брюксел и МВФ ангажименти.

Три години по-късно, след скандал между финансовия министър на ГЕРБ Дянков и бившия президент на България Първанов, управляващата партия се опита да отстрани с гласуване държавния глава. Но парламентарната изневяра на РЗС в последния момент обрече инициативата на провал. През същата 2010-та импийчмънт на Първанов пожела и гравитиращият по това време около управляващите националист Сидеров, но процедурата отново удари на камък.

И за да наваксат в комшийското състезание, тези дни управляващите в Букурещ спретнаха втори референдум срещу Бъсеску и отново претърпяха неуспех. Така равносметката и от двете страни на „Моста на дружбата” е 2:0 в полза на президентите.

Брюксел може да наложи и санкции

Крайдунавските съседки са се впуснали и в още една надпревара – за снизхождението на Европейската комисия в областите правосъдие и вътрешен ред. По този повод много европейски медии припомниха, че България и Румъния са били приети прибързано в Общността, а според АФП Европейският съюз “вече плаща цената за бързото си разширяване”.

Известната коментаторка на „Интернешънъл Хералд Трибюн” Джуди Демпси отбелязва, че от влизането си в Европейския съюз България и Румъния все се опитват да се справят с корупцията, но и в последните доклади на Европейската комисия за постигнатия напредък общата картина е все още твърде мизерна. Според журналистката възможните действия на ЕК, при създалата се ситуация, са или да блокира фондове за няколкостотин милиона евро на фона на отложеното приемане на двете страни в Шенген, или да приложи най-строгата си санкция – отнемане на правото им на глас в Европейския съвет.

Дотам е малко вероятно да се стигне дотам, но за Букурещ и София финишът “Шенген” започна да се отдалечава с космическа скорост – след като c обяви, че може да напусне Шенген, ако организираната престъпност, нелегалната емиграция и просията нахлуят в зоната с приемането на двете дунавски съседки.

Българският премиер Борисов неслучайно намекна публично за възможността шенгенското пространство да се окаже „недостатъчно надеждно за България”, а румънският външен министър Марга призна, че засега Букурещ ще се любува на Шенген само отвън. Особено след съобщенията в румънски медии за разкрита мащабна схема за данъчни измами с интернационалното участие на български бизнесмени.

Олимпиадата на ловките пръсти

В дните на Олимпиадата крайдунавските евросъстезателки се надпреварват и в характерните за тях регионални дисциплини просия и джебчийство. Най-елитните национални „състезателки и състезатели” вече изпробват ловкостта на пръстите си, а екипи от дегизирани дрипльовци дрънкат кутийките за милостиня по улиците на Лондон.

По изчисления на българското МВР печалбите от тези „дисциплини” могат да надхвърлят и 1 000 паунда на ден по време на Олимпиадата. Накрая победителите няма да получат медали, но славата им ще се измерва по „усвоените” средства, чийто размери данъчните служби в Букурещ и София едва ли някога ще узнаят.

Както трудно ни е, например, да проумеем що за лицемерие кара толкова много хора от двете страни на Дунава да се преструват на европейци, без да имат и най-малкото намерение да станат такива!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.