България отново е последна

Приказните имоти на „Шехеразада“ – въпроси към Севделина Арнаудова

И към Борисов. Борисов е изхвърлял свои хора и за по-малко. Да видим сега как ще постъпи със Севделина Арнаудова, чието семейство се оказа необикновено спестовно. Ще скъси ли този нов „гейт“ мандата на Борисов?

Задава ли се нов „гейт„, който да скъси и третия мандат на Бойко Борисов? А може би, ние българите, просто не харесваме богатите? Отговорът на тези въпроси се крие в една задача: може ли младо тричленно семейство с годишни доходи малко над 130 000 лева преди данъчно облагане да обслужва два ипотечни кредита за над 1,2 милиона лева и да изплати единия за 57 месеца, като в същото време се издържа и дори успява да спести близо 40 000 лева?

Не може, казват от сайта “Биволъ”, разкрил, че дългогодишният политически съветник на премиера Борисов и негов доверен човек Севделина Арнаудова-Димитрова и съпругът ѝ са се сдобили миналото лято с вила за над 1 милион лева в Бистрица. Сделката е от юли, точно когато ГЕРБ още се тресеше от “Апартаментгейт” – скандала с купените на ниски цени луксозни имоти от политици. Сайтът публикува снимка на двуетажната къща от 271 кв. м. площ върху терен от 1128 кв. м. Според Арнаудова, това е възможно: изтеглен е ипотечен заем от Банка ДСК за 500 000 евро, всичко е вписано, сделката е по пазарни цени, обясни тя пред медии.

„Севделина-гейт“: Какво ще кажат КПКОНПИ и НАП 

Но не от нея очакваме отговори, а от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Освен че съхранява декларациите на лицата на публични длъжности, е редно и да ги проверява за несъответствия – макар да “проспа” апартаменти на цени под данъчната им оценка, известни от “Апартаментгейт”. В КПКОНПИ са и декларациите на съпруга на Арнаудова – Делян Димитров, който също се труди за държавата. Кариерата му в последните десетина години е все по бордове и управителни съвети – “Индустриална зона – Видин”, държавно предприятие “Съобщително строителство и възстановяване”, Национална компания “Индустриални зони”.

По традиция от няколко правителства бордовете на държавните фирми са хранилки за партийни кадри с неясна експертиза и доверени лица. През януари 2015 г. Димитров прескача в управителния съвет на “Булгартрансгаз”, една от най-богатите държавни фирми, която управлява националната газопреносна система и строителството на газопровода “Балкански поток”. (Няколко месеца по-късно Димитров и Арнаудова сключват брак, а кум е премиерът Борисов).

Най-добре заедно с КПКОНПИ да проверява и Националната агенция по приходите (НАП). Защото младото семейство погасява ипотечен кредит от 150 000 евро за голям апартамент за по-малко от 5 години, и тегли нов, още по-голям, от 500 000 евро за вилата си, която струва 1 056 148 лева.

Апартаментът от 198 кв. м и гараж от 19 кв. м е купен през 2015 г., а в декларацията си през 2017 г. Арнаудова е вписала остатък от ипотечния кредит – 91 030 евро. Т.е. за две години са погасени близо 40% от него, а има и остатък от потребителски кредит в размер на 5476 евро. (При сравнение на нейната и на съпруга ѝ декларации има известно разминаване – в нейната от 2017 г. жилището е за 300 000 лева, в неговата от 2018 – за 352 000 лева.)

В декларацията си от 2017 г. пиарката на премиера е вписала и дарение от 40 000 евро – вероятно парите от майка ѝ, за които обяснява, че помогнали за предсрочното изплащане на апартамента само за 57 месеца. Последните две декларации – за 2018 г. и за 2019 г. на пресаташето на премиера не са публични, тъй като законът ѝ дава това право. 

Как се поддържат два големи имота, откъде са средствата за това и за обслужване на задълженията, за издръжка на тричленното семейство и трите автомобила? В декларацията си от май 2019 г. Делян Димитров е описал своите и на съпругата си годишни доходи преди облагане с данъци. Те са на обща стойност 132 574 лева, т.е. малко над 11 хиляди лева месечно.

Кредити за избрани

Всеки, който е теглил ипотечен заем, със сигурност се пита как банката е отпуснала толкова огромен кредит на физически лица на публични длъжности, обезпечен само с ипотека? За доста по-малки суми от обикновените граждани се изисква и друг залог – депозит или държавни ценни книжа (ДЦК). А декларираните от съпруга на Арнаудова спестявания в банки са 48 596 лева на негово име и 3310 лв. – на нейно, съгласно декларацията му от май 2019. В добавка и две кредитни карти – неговата с лимит от 20 000 лева, а нейната за 5 хиляди. Известно е, че хората на държавна служба с безсрочен договор са любими клиенти на банките, които имат и преференциални лихви за тях. Но изглежда за някои от тях има и допълнителни бонуси.

Разкритията на “Биволъ” се появиха след атака срещу PR-ката на премиера от хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков. От Дубай, където се намира, той обяви, че през последните години Севделина Арнаудова е посещавала офиса му на ул. “Московска” 43 “ежемесечно”. И запита премиера защо я е пращал. В две поредни емоционални изявления Арнаудова отрече, обвини Божков в манипулация и в личен интерес към нея, съобщи, че член на семейството ѝ е работил за него (баща ѝ, пенсиониран полицейски началник) – и че не се страхува от лъжите и заплахите му. 

Все пак институциите дължат отговори. Борисов също. Изхвърлял е свои и за по-малко, за един апартамент с асансьор – или просто за луксозно жилище на съмнително ниски цени. Справка – “Апартаментгейт”.  Цветан Цветанов е извън ГЕРБ, а поста и парламента напуснаха Цецка Цачева, Делян Добрев и др. Към някои обаче премиерът е милостив – не го притеснява фактът, че министърът на финансите Владислав Горанов от години живее в луксозно жилище, “предоставено” от кръстника му, а прокуратурата все така проверява от над година и половина. Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък бе изпратен консул във Валенсия, въпреки скандалната тераса-покрив с барбекю на нея. 

На този фон Борисов, който си живее във фамилната къща в Банкя, изглежда най-малоимотен сред приближените си. Вчера премиерът обеща “проветряване” на листите на ГЕРБ за изборите догодина. Не е ли по-добре дезинфекция на цялата партия – от опашката до главата…