Шах и мат: Борис Джонсън няма вече накъде да мърда

Boris Johnson Boris Johnson

Шах и мат: Борис Джонсън няма вече накъде да мърда

Борис Джонсън се държеше като истински Рамбо и от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента. Но така и не разбра, че има едно правило, с което всеки е длъжен да се съобразява – дори и той.

Долната камара на британския парламент здраво обърка сметките на премиера Борис Джонсън за Брекзита: той вече не разполага с мнозинство, а не може и да предизвика предсрочни избори, макар че това много му се искаше. Премиерът вече няма как да плаши ЕС, че Великобритания ще напусне общността без сделка, което, впрочем, никога не е било истинска заплаха. А законът сега го задължава да поиска от Брюксел ново отлагане на Брекзит, в случай че идния месец не бъде постигнато споразумение.

Играчите на шах биха казали, че Джонсън е матиран по всички правила на играта. Той просто няма повече накъде да мърда. В тази ситуация британският премиер се оказа предимно заради собствената си стратегия: държеше се като истински Рамбо, който от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента.

Фактът, че сега той обвинява депутатите в “предателство” и “капитулация“, показва, че изобщо не е разбрал какво му каза Върховният съд тази седмица, а именно: в една демокрация парламентът контролира правителството, защото е представител на народа. В конкретния случай парламентът просто иска да осуети Брекзит без сделка, който би нанесъл на страната сериозни щети. А един премиер, който дори не е бил избиран от народа, е длъжен да се съобразява с неговата воля.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.