СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Семейството трябва да печелят от властта на Ердоган
чт. юли 7th, 2022

Кланът Ердоган: едно ужасно успешно семейство

В клана Ердоган всяка женитба е и политическо решение: членовете на семейството трябва да печелят от властта на Ердоган. И обратното – той от тях. Добре измислено. Само да не бяха синовете на турския президент.

Германският „Тагесцайтунг“ публикува подробна статия, посветена на клана Ердоган. Публикуваме я тук с известни съкращения:

Това беше партито на годината: с близо 6000 гости…“ Така започва статията на турската журналистка Чикдем Акйол, публикувана в германския „Тагесцайтунг„. Става дума за миналогодишната сватба на малката дъщеря на турския президент Ердоган – Сюмейе Ердоган, която се врече във вечна любов на Селчук Байрактар. Тържеството, състояло се на една лагуна в истанбулския квартал Кючюкчекмедже, бе определено от медиите като „сватба от 1001 нощ„.

Турският президент, който често гледа мрачно, този път изглеждаше в прекрасно настроение – въпреки че няколко дни преди това десетки души бяха загинали при терористични атентати в родината му. По-важното в този слънчев майски ден беше най-малката му дъщеря да си вземе заможен мъж. И всички да спечелят от това: семейната фирма на Байрактар доставя най-различни технологии на турските въоръжени сили – например дрони. А огнища, на които армията може да използва тази военна машинария, в днешна Турция има предостатъчно.

Кланът Ердоган е едно ужасно успешно семейство, при което политиката и личният живот са тясно свързани. Бракосъчетанието между най-малката щерка на Ердоган и сина на оръжеен предприемач е симптоматично за президентското семейство. Всяка една връзка трябва да допринася за допълнителното укрепване на властта на семейния клан. По-голямата дъщеря на Ердоган – 35-годишната Есра – е омъжена за горещ последовател на управляващата Партия на справедливостта и развитието, което важи и за съпруга на 31-годишната Сюмейе.

Главата на семейството Реджеп Ердоган е най-харизматичният турски „народен трибун“ от Кемал Ататюрк насам. През годините той се превърна от носител на надежди до истински деспот. Политическите му поражения не го отказаха и той продължи да се бори с издръжливостта на маратонец – като през цялото време Ердоган винаги е разчитал на семейството си. Съпругата му Емине и три от четирите им деца неотлъчно са били до него на всички приветствени речи след всяка негова изборна победа. Много често – хванати за ръце. В семейството на Ердоган явно всичко изглежда наред – стига да не бяха синовете му.

Запалиха портретите на Ердоган и Давутоглу на митинг пред турското посолство в София

Срам за семейството

Синовете на турския президент са отказали да преминат през задължителната военна служба. И двамата са заможни – въртят бизнес в сладкарския и козметичния бранш. Но не притежават никакъв политически талант и редовно се забъркват в скандали. Заради пословичната си простащина 36-годишният Билал е станал за посмешище на цяла Турция. А брат му Ахмет, който е с една година по-голям от него, изобщо не се появява на семейните празненства.

През 2014 бяха разпространени откъси от телефонен разговор, в който Ердоган (както се твърди) дава указания на по-малкия си син да прехвърли на сигурно място големи суми пари. Ердоган-старши обяви записите за фалшификат и уволни участващите в разследването на корупционната афера прокурори. Непосредствено след това се разбра, че фондация на семейството е получила дарение от чужбина на стойност 72,5 млн. евро. За произхода на тези пари не беше разкрито нищо. Знае се само, че в управата на въпросната фондация са Билал и сестра му Есра. Във връзка с аферата опозицията обвини клана Ердоган в пране на пари.

През 2015 година Билал замина със семейството си за Болоня – уж за да довърши докторската си работа. Така се появиха спекулации, че той е изпратен в Италия, за да се грижи оттам за финансите на своите родители. Но няколко месеца по-късно той беше принуден да се върне обратно в Турция, след като срещу него започна разследване за възможно пране на пари. Тогава президентът Ердоган се оплака лично на италианския премиер Матео Ренци, а той от своя страна му отвърна, че Италия е правова държава, в която съдиите отговарят пред закона и конституцията, а не пред турския президент.

Не по-малко скандален е и по-големият син на Ердоган. Той е мултимилионер, забогатял от сделки с морски превози. Държи се, или по-скоро го държат, извън светлината на прожекторите. Говори се, че се забърква в извънбрачни афери и алкохолни запои. През 1998 той блъсна жена на пътя, която почина от раните си, и избяга от мястото на катастрофата. По-късно се разбра, че не е притежавал шофьорска книжка, но синът на Ердоган така и не получи никакво наказание. По това време баща му беше кмет на Истанбул, а вещото лице, което хвърли вината изцяло върху починалата жена, стана зам.-директор на държавната корабна компания.

Дъщери за пример

Затова Ердоган свързва политическите си надежди по-скоро с двете си дъщери и техните примерни съпрузи. Впрочем, той назначава любимата си дъщеря Сюмейе за своя съветничка без заплата. Както всички негови деца, по-малката му дъщеря също е следвала в чужбина. На някои от задграничните му посещения Сюмейе придружава баща си и дори му превежда, тъй като Ердоган не владее никакъв чужд език. Има спекулации, че тя може да бъде избрана за депутат в Меджлиса от управляващата партия ПСР. Междувременно обаче Сюмейе спира да работи за баща си и участва в управата на едно женско движение.

Съпругът на по-голямата дъщеря на Ердоган – Есра – също се ползва с привилегиите на член на семейството. От 2015 Берат Албайрак е енергиен министър, а баща му Садик е смятан за близък довереник на турския президент. Албайрак е бивш ръководител на голям концерн с основна дейност в строителството, който многократно е получавал държавни поръчки. Фирмата, освен това, през последните години успя да придобие собствеността на редица турски медии, които бързо се превърнаха в рупор на управляващата партия на Ердоган.

Наскоро името на Албайрак беше замесено в скандал, който обаче досега не е навредил на политическата му кариера: разследващата платформа Уикилийкс публикува 58 хиляди мейла, от които стана ясно, че зетят на Ердоган е замесен в петролни сделки с джихадистите от „Ислямска държава„. Името на Албайрак се спряга като възможен бъдещ вицепрезидент. Ако на 16 април Ердоган спечели референдума, според новата президиална система на управление, негов заместник вече няма да бъде шефът на парламента, както е сега, а вицепрезидентът. Така цялата власт ще остане вътре в клана Ердоган.