СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Саудитска Арабия обеща на Борисов
пн. авг. 15th, 2022

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети министър-председателя Бойко Борисов в резиденция „Крал Сауд“, където българският премиер е настанен по време на визитата си.

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености. „Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.

В рамките на месец ще открием посолство в Саудитска Арабия, за да можем да изпълним всичко, което сме договорили. На бизнес форума сутринта видях, че към страната ни има голям интерес.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

Те изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни. Мохамед бин Салман Ал-Сауд посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

Среща с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната катодържава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

Премиерът Бойко Борисов се включи в прочут танц със саби в Рияд