Саморазправа и крадене на бизнеси

Саморазправа и крадене на бизнеси. Време е за решителна крачка.

Недоволството расте, виждаме опити за държавна саморазправа и крадене на бизнеси. А управляващите нямат намерение да си вървят. Явно е време да се направи следващата решителна крачка.

Тормозеният от държавните органи и притискан да продаде част от бизнеса си шеф на „Хиполенд“ Мариан Колев не е единственият, който има лично основание да протестира. Такова вероятно има и шефът на „Еврохолд“ Асен Христов, на когото в първия от серията записи с премиера Борисов трябваше да му бъде „размазана физиономията” чрез Комисията за финансов надзор.

Също както и десетки други предприемачи, които на собствен гръб са изпитали какво е да ти откраднат бизнеса или да го мачкат с цялата държавна мощ от контролни, регулаторни органи и прокуратура. Всички тези предприемачи, а и техните служители, с очите си виждат какво значи превзета държава, превърната в маша на самозабравила се клика.

Звярът е още жив – IDFA FORUM AWARD 2015

Документалният филм „Звярът е още жив“, който провокира силни реакции и дискусии у нас и в чужбина, e вдъхновен от лична история. Весела Казакова и Руси Чанев са главни действащи лица в мистичен диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово анти-комунистическо движение в Европа, наречено „Горяни“, за което все още малко се знае в България и по света. „Звярът е още жив“ e филм за престъпленията на комунизма от близкото минало на България и за актуалното влияние на левите движения в света. Филмът е с необичайна форма, обединяваща документално и игрално кино със смела и заливаща живописна анимация, който няма да ви остави безразлични!„Звярът е още жив“ направи своята впечатляваща премиера пред българска публика в бившия Партиен дом, в рамките на „София Филм Фест“ 2016 г.. С избора на това място авторите, известни с предизвикалия скандал във филмовите среди „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“, заявиха за пореден път своята позиция, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат изучавани.След премиерата си филмът влезе в киносалоните и започна да пътува из цялата страна със специални прожекции с дискусии, а след излъчването си по Българската национална телевизия през месец май 2017г. предизвика скандални реакции и емоции. Социалните мрежи се разгoрещиха от дебати и мнения на развълнувани зрители. A PR-a на Българската социалистическа партия и народен представител Александър Симов направи свое гневно изявления по медиите.„Звярът е още жив“ беше представен лично от авторите Мина Милева и Весела Казакова на специалната прожекция на филма в Европейския парламент по инициатива на евродепутата Светослав Малинов. Прожекцията се проведе на 5-ти декември в Брюксел при пълна зала.„Звярът“ бе селектиран в престижни международни фестивали, сред които тези в Сараево, Варшава, Гьотеборг и най-големия фестивал за документално кино в света – IDFA, Амстердам. Филмът продължава успешно световния си фестивален път като спечели вече няколко награди за най-добър документален филм.Награди: : IDFA FORUM AWARD 2015; BEST DOCUMENTARY – Calcutta Cult Film Festival; BEST DOCUMENTARY – Aegean Docs, The European Independent Film Award – Best Animation – Gold Award and Best Director – Bronze Award, Golden Palm – Mexico International Film Festival.

Slået op af град София i Søndag den 6. september 2020

Опити за сплашване

На протестите има немалко от тези хора на бизнеса – става ясно от свидетелства между познати.

Много повече от тях обаче, особено от провинцията, все още не смеят да заявят публично недоволството си, защото рискуват да бъдат брутално посечени. Но очевидно вече няма какво да губят, защото властта демонстрира колко е силна, като направи опит за сплашване на достатъчно едър столичен бизнесмен чрез проверка от три инстанции в „Хиполенд“.

Ако вече наистина ножът е опрял до кокала, значи е дошло и времето за една особена стачка, в която работодатели и работници са от една и съща страна. Наемният труд е също толкова заинтересован, колкото и предприемачите, от свободна пазарна конкуренция, при която работниците и служителите могат да очакват растеж на доходите си и кариерна стабилност. В една икономика на държавна саморазправа и крадене на бизнеси те не само няма да получат това, но и често ще са с погазени трудови права.

Работещите и мениджърите в държавния сектор по-трудно биха заели стачна готовност, особено когато техният работодател в лицето на държавата се опитва да купува лоялността им с увеличение на заплати. Но мнозина от тях симпатизират на или участват в протестите като граждани. И все пак при наличието на солидарност, включително и финансова, от останалите протестиращи – бизнесмени, самонаети и наети, ключови публични сфери като общинският транспорт, железниците и др. могат да бъдат блокирани от стачни действия на работещите в тези предприятия.

Време е за всеобща политическа стачка

При стачно сътрудничество между работодатели и наемници ще лъсне окончателно казионната същност на представителните работодателски и синдикални организации, които все повече представляват само ръководствата си и интересите на тесни кръгове около властта. Тогава е съвсем възможно тези организации сериозно да загубят членска маса и цели структури, които директно да се влеят в протеста.

Една обща политическа стачка е немислима без организационното участие на партийните структури. След като гражданският протест направи решителната крачка – събра в единодействие хора с различни политически пристрастия и обвързаности, идва времето на следващия скок – партиите да застанат в авангарда на това единодействие.

Масата на протестиращите може да се увеличи многократно, ако опозиционните политически формации от ляво до дясно се организират чрез структурите си по места, включително с осигуряване на транспорт, членска маса и симпатизанти за протести в София и страната. Една всеобща стачка-протест несъмнено би надхвърлила многократно броя на участниците, а и ефекта от досегашните пикове на протеста на 21 юли и 2 септември.

Съединението на България

Честит празник❤🇧🇬Съединението прави силата!“Идеята за съединението беше срасната с душите и със сърцата на целия народ, тая идея беше повече от един инстинкт, тя беше един догмат, неоспорим, неоспоряем, посеян в дълбините на народното съзнание.”Иван Вазов © Академико © academicobg

Slået op af град София i Lørdag den 5. september 2020

В никакъв случай не бива да се пролива кръв

Едва ли продължителни протести от по няколко хиляди души ще съборят управляващите, които заявиха твърдо намерение да останат. А в никакъв случай не бива да се правят опити за постигане на оставка с насилие и проливане на кръв. Но победата е постижима с няколкодневна всеобща стачка, в която не само огромни множества са изпълнили центровете на големите градове, но се блокира и немалка част от икономиката.

Сериозната опасност това да не се случи са ниските нива на обществена солидарност и на стачна култура и история у нас. Но пък сега е моментът голямото мнозинство, което декларативно одобрява протестите, да се превърне в голямо действащо мнозинство.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.