Само на 31 и без висше образование: възходът на Курц

Неговата история е една истинска история на успеха. Себастиан Курц е само на 24, когато става държавен секретар. На 27 е вече външен министър, а сега е на път да стане най-младият канцлер в историята на Австрия.

Ако преговорите за съставяне на коалиционно управление протекат по план, Себастиан Курц ще бъде следващият австрийски канцлер. И най-младият правителствен ръководител в цяла Европа. 31-годишният лидер на Австрийската народна партия (АНП) е на прага на нов, при това голям скок в кариерата.

Как започва всичко

Политическият му път започва още в ученическите години, когато Курц влиза в младежката организация на консервативната АНП. Малко по-късно става неин председател – по време на следването си по право, което така и не завършва. От онзи период са и първите му изборни успехи – именно под ръководството на Курц младежката секция на АНП успява да подсили позициите на консерваторите на изборите за Ландтаг във Виена, където по традиция най-силни са социалдемократите.

В знак на благодарност АНП привиква Курц година по-късно в австрийското правителство. Той е само на 24 години, когато става държавен секретар по въпросите на интеграцията. И макар че експертите често критикуват работата му, Курц бързо се превръща в един от най-популярните политици в Австрия.

През 2013 година, когато е само на 27 и без диплома за завършено висше образование, Себастиан Курц става министър на външните работи и на интеграцията. На поста го издига тогавашният канцлер Вернер Файман, който също управлява Австрия без висше образование.

Като външен министър Себастиан Курц успява да дооформи своя политически профил. По време на бежанската криза работи активно за затварянето на т.нар. Балкански маршрут. В Брюксел пък настоява за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и предлага кандидатите за убежище да бъдат интернирани в бежански центрове, които се намират извън територията на ЕС. А в качеството си на министър по въпросите на интеграцията задвижва реформата на австрийския закон за исляма и прокарва забрана на пълното забулване.

Курц обича да се показва и като голям държавник: в апогея на украинската криза той посреща във Виена руския външен министър Лавров. Преговорите за атомното споразумение с Иран също се водят предимно в австрийската столица.

Sebastian Kurz Dankje

Напред и нагоре

Себастиан Курц внася радикални промени и в собствената си партия. След оставката на бившия вицеканцлер Райнхолд Митерленер, Курц става председател на АНП и прекратява широката коалиция със социалдемократите. Предприема и други радикални стъпки – символен цвят на Народната партия е вече не черното, а синьото. Курц променя дори името на партията – на изборите АНП се явява под името „Листа на Себастиан Курц„. Така една партия с дългогодишни традиции в австрийската политика се оказва изцяло в ръцете на един 31-годишен младок.

В предизборната борба Курц се профилира най-вече с тези две понятия: „промяна“ и „ново начало„. А любимите му теми са миграцията, ислямът и интеграцията на чужденците. Все сюжети, с които дотогава се занимава най-вече крайнодясната Партия на свободата. Впрочем, именно тази партия е най-вероятният коалиционен партньор на Курц.

На политическата сцена Курц е винаги в най-предните редици, но е много дискретен, когато става дума за личния му живот. Знае се само, че е отраснал във Виена в семейството на учителка и инженер. От много време насам живее на съпружески начала с приятелката си, с която е заедно още от ученическите години.