СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Само малцина успяха да се спасят от горящия ковчег
ср. сеп. 28th, 2022

“Горящ ковчег“: чуждоезичните медии за катастрофата на АМ “Струма“

Всяка година стотици хора загиват при пътно-транспортни произшествия в България. Катастрофите обикновено са дължат на лошите пътни условия, старите автомобили и карането с превишена скорост. Ето още коментари в чужбина:

Само малцина успяха да се спасят от горящия ковчег“ – под това заглавие германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) публикува информация за трагедията на АМ „Струма“ – най-тежката автобусна катастрофа в българската история, както уточнява вестникът. В кореспонденцията са цитирани думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че много трудно може да се издържи видяното. „А като някогашен шеф на Следствената служба Рашков и преди сигурно е виждал и преживявал доста неща,“ пише ФАЦ. Изданието цитира също така думите на македонския премиер Зоран Заев и коментира:

Нещастието неочаквано събра заедно правителствените ръководители на двете съседни страни – въпреки обременените двустранни отношения. От около година България блокира старта на присъединителните преговори между ЕС и Северна Македония. Трагедията ще окаже положително въздействие върху отношенията между двете държави, защото институциите им искат да си помогнат взаимно,“ четем още в германския вестник.

Лоши  пътища, стари автомобили

Друг голям германски вестник, „Ди Велт“ коментира следното в публикацията си, озаглавена „Огромна трагедия„: „Всяка година в България стотици хора гинат в пътно-транспортни злополуки. Катастрофите обикновено са дължат на лошите пътни условия, на старите автомобили и на прекалено високата скорост.“

По същата тема австрийският „Щандарт“ отбелязва: „Засега не е ясно какво е довело до катастрофата. Причината може да е човешка грешка, но и технически дефект.“

По повод катастрофата агенция „Франс Прес“ припомня за най-тежките подобни катастрофи в България и в Европа, а „Асошиейтед Прес“ отбелязва, че новината за трагедията е причинила тежък шок в двумилионната Северна Македония. Германската агенция ДПА добавя, че автобусната катастрофа е потресла не само хората в България и в Северна Македония. За тежката катастрофа писаха още германските „Ди Цайт„, „Шпигел„, „Щерн“ и булевардният „Билдцайтунг„, който помести серия фотографии от местопроизшествието. Видеорепортажи от България по повод катастрофата бяха излъчени по „Дойче веле“ и в германската обществено-правна телевизионна мрежа АРД.