С тези осем неща Русия е известна по цял свят

Русия е известна по цял свят със своята литература и музика, с балета и киното си, с водката и матрьошката. Но дали тези типично руски неща са наистина чисто руски? 

Руската водка

Руската „водичка“ е известна по цял свят. Но се лъжат онези, които вярват, че руснаците се наливат по цял ден с алкохол. Почти половината от тях не консумират никакви алкохолни напитки. По данни на Световната здравна организация от 2016 г., Русия заема чак 16-то място в световната класация по консумация на алкохол. Германия е много по-напред – на пета позиция, а на първо място е класирана Молдова.

Руският балет

Балетът е визитната картичка на руската култура. През 18 век това сценично изкуство пристига в Санкт Петербург от далечна Франция. За развитието на руския балет спомагат най-вече френските хореографи Шарл Дидло и Мариус Петипа, които създават реномирани балетни школи. С други думи: руският балет не е чисто руски.

Руската матрьошка

И тя е известна по цял свят: руската матрьошка. Изобретена е през 1896 година от руския художник Сергей Малютин, а вдъхновението идва от много далеч. Сава Мамонтов, меценат на Малютин, пътува в онези години до Япония, откъдето се връща с традиционната играчка „дарума„. Подарява я на Малютин, който на свой ред, вдъхновен от японската кукла, създава матрьошката.

Руската литература

Пушкин, Гогол, Достоевски, Толстой (на снимката) – всички те са световноизвестни. И тясно свързани с европейската култура: Пушкин пише писмата си на френски език, Гогол прекарва в Италия цели 10 години от сравнително краткия си живот, а Достоевски и Толстой са силно повлияни от западния хуманизъм.

Руската кухня

За разлика от страни като Франция и Италия, Русия не се отличава със специфична национална кухня. В миналото по селата са се хранили скромно, а заможните семейства са се гощавали с европейски ястия. Това, което днес наричаме „руска кухня„, е всъщност комбинация от различни влияния. Така например прочутата „Херинга под кожено палто“ е всъщност традиционно норвежко ястие.

Руската музика

Борис Годунов“ на Мусоргски и „Дама Пика“ на Чайковски (на снимката) са едни от най-известните произведения в световната опера. А Шостакович и Прокофиев се нареждат сред най-великите композитори на 20 век. Руската музика придобива специфичен национален характер едва след средата на 19 век, когато в Санкт Петербург е основана „Могъщата петорка“ – творческо обединение на изявени руски композитори.

Руският филм

Руските режисьори Сергей Айзенщайн и Андрей Тарковски са смятани за едни от най-радикалните обновители на филмовото изкуство. Творчеството и на двамата е неразривно свързано със световното кино, а навремето Айзенщайн дори за малко да остане в Холивуд.

Руското изкуство

Художниците Иля Репин, Иван Крамской и Иван Шишкин са сред най-известните представители на руския реализъм. Обучението в престижните руски академии на изкуствата задължително включва и продължителен престой в Западна Европа. Шишкин например, чиято картина „Утро в боровата гора“ е смятана за една от емблемите на руското изобразително изкуство, е следвал в Мюнхен, Женева и Дюселдорф.