Русия забрани на гражданите си да обменят рубли в чужда валута

Руската централна банка забрани на руснаците да обменят рубли в чужда валута. Мярката ще важи до 9 септември. Хората със сметки във валута могат да теглят само до 10 000 долара. Остатъкът ще им бъде изплащан в рубли.

Руската централна банка е забранила на гражданите да обменят рубли в чужда валута. Причината: покрай санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, постъпленията на долари в страната са силно ограничени. Това решение беше съобщено в нощта срещу 9 март. Мярката ще важи половин година – до 9 септември. Обменянето на налична чужда валута в рубли остава възможно – по всяко време и във всякакъв обем.

Руснаците и картата „Мир“?

Онези руснаци, които притежават банкови сметки във валута, открити преди 9 март 2022, могат да теглят от тях долари. За тях обаче има граница – 10 000 дорала е максималната сума. Независимо от вида на чуждата валута в сметките, банките ще изплащат единствено долари. А при суми, надвишаващи 10 000 долара, остатъкът може да бъде получен в руски рубли според актуалния курс.

Ценралната банка препоръчва на руснаците, които пътуват в чужбина и се нуждаят от пари в брой, да използват картата „Мир“, с която да теглят валута в съответната страна. Към момента картата „Мир“ се приема в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, както и в самопровъзгласилите се за независими републики Южна Осетия и Абхазия.

Санкциите заради войната в Украйна са тежки

В началото на месец март в рамките на санкциите, наложени от Запада на Русия заради войната в Украйна, Евросъюзът забрани износът на евробанкноти в Русия и изключи седем руски банки от международната система за извършване на плащания SWIFT. Американските финансови институти, известни с кредитнити си карти – Visa и Mastercard – блокираха редица руски банки, поради което техните клиенти не могат да плащат с карти Visa и Mastercard зад граница, нито пък да пазаруват с тях онлайн.