Румен Радев

Румен Радев изясни позицията си за Крим

Вълна от реакции предизвика изказването на президента Радев по време на телевизионния дебат, че Крим е руски. Ден след победата си на президентския вот Румен Радев изясни позицията си по въпроса.

Във връзка с реакциите по повод думите на Румен Радев за Крим, изречени по време на предизборния телевизионен дебат, прессекретариатът на държавния глава разпространи следната позиция:

„Крим принадлежи на Украйна, но в момента се контролира от Русия“

Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост.

Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

„Опасения от възможна ескалация“

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта“, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.