НАТО България

Румъния иска още по-силно присъствие на НАТО

Букурещ отхвърли категорично ултиматума на Русия за изтегляне на натовските сили: президентът Йоханис приветства плановете на САЩ за укрепване на военното присъствие. Позицията на България също е еднозначна.

Румънският заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана решително отхвърли декларацията на руския външен министър Сергей Лавров, в която се настоява за изтегляне на частите на НАТО, както и на бойната техника от Румъния и България.

Няма никаква възможност за преговори по този въпрос, няма възможност за компрометиране на представителството на НАТО на територията на държавите-членки на Алианса„, каза Джоана. Именно НАТО взима решенията къде и под каква форма да е неговото военно присъствие: „Това всъщност изобщо не засяга Руската федерация„, подчерта той.

„Ситуацията със сигурността е сложна“

В последните дни американският президент Джо Байдън и френският държавен глава Еманюел Макрон обявиха, че представителството на НАТО в Румъния ще бъде укрепено. Румънският президент Клаус Йоханис приветства тези намерения. По този начин стратегическото партньорство „по източния фланг на черноморския регион ще бъде укрепено„.

В момента в Румъния, която както България – е членка на НАТО от 2004-а година, се намират 1000 натовски войници. След разговори с партньорите от НАТО външният министър Богдан Ауреску каза, че всички съюзници са изтъкнали значението на укрепването на източния фланг на Алианса: това би трябвало да се случи колкото се може по-бързо. „Това естествено са решения, които трябва да бъдат приложени в рамките на Северноатлантическия договор„, заяви той. „Освен това консолидацията и заявленията на президентите на САЩ и Франция имат и предупредителен характер в моментната сложна ситуация със сигурността.“

В НАТО няма държави втора категория

Румъния има дълга 650 километра граница с Украйна. Освен това след окупацията и анексирането на Крим през 2014-а година Румъния де факто има обща морска граница с Русия в Черно море. Чрез анексирането на Крим Москва си осигури силни позиции в Черно море, коментират румънски военни експерти. По този начин се засили контролът на Русия върху пристанищата, търговските маршрути и енергийните трасета. Поради това румънското правителство многократно е настоявало за изпращането на още американски и натовски части.

В България министър-председателят Кирил Петков реагира на ултиматума на руското външно министерство с думите: „България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори„. В рамките на Алианса „няма държави втора категория, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем„, изтъкна Петков.