СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Решено: Джокович трябва да напусне Австралия
вт. авг. 9th, 2022

Решено: Джокович трябва да напусне Австралия

Сръбската тенисзвезда Новак Джокович не може да участва в Откритото първенство на Австралия и ще трябва да напусне страната. Федерален съд в Мелбърн отхвърли жалбата му срещу анулирането на неговата виза.

С единодушно решение на съдебния състав на Федералния съд на Австралия Новак Джокович загуби обжалването на решението за повторно анулиране на неговата виза. Тенисистът не е ваксиниран срещу Ковид-19 и пристигна в Австралия с медицинско свидетелство. 

Сега сърбинът ще бъде депортиран и няма да вземе участие в Откритото първенство на Австралия – първия за сезона турнир от „Големия шлем„. Той започва утре в Мелбърн.

Това съдебно решение не може да бъде обжалвано. Според информационната агенция AAP обаче е възможно то да бъде атакувано пред Върховния съд – най-висшата съдебна инстанция на Австралия. Шансовете за успех обаче са малки, се добавя в информацията. 

Риск за здравето и добрия ред

През седмицата имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук отне повторно визата на сърбина с мотива, че присъствието на тенисиста в страната може да представлява риск за здравето и „добрия ред“ на австралийската общественост и „може да бъде повлияно отрицателно на усилията за ваксинация на останалите хора в Австралия„.

Адвокатите на Новак Джокович обжалваха едноличното решение на Хоук, като делото бе гледано от Федералния съд в пълен състав. На него магистратите единодушно решиха да не уважат втория апел на сърбина.

Забрана за влизане в страната

Новак Джокович няма да има правото да стъпва на територията на Австралия през следващите три години.

Новак Джокович обяви, че няма да обжалва решението на Федералния съд в Австралия, който потвърди решението за анулиране на неговата виза.
Искам да направя кратко изявление, за да адресирам решението на съда по-рано днес. Сега ще си взема малко време да си почина и събера, преди да направя допълнителни коментари.
Разочарован съм от решението на съда, да не уважи моята молба за преразглеждане на решението на Министъра да анулира моята виза, което означава, че не мога да остана в Австралия и не мога да играя на Откритото първенство. Уважавам решението на съда и ще съдействам на съответните власти в процеса на моето заминаване от страната.
Не ми е приятно, че целият фокус беше върху мен през последната седмица и половина. Надявам се сега всички да се фокусираме върху играта и турнира. Искам да пожелая на всички играчи, официални лица, служители, доброволци и фенове всичко най-добро за турнира.
Не на последно място искам да благодаря и на моите семейство, приятели, отбор, поддръжници, фенове и сръбски другари за непрестанната подкрепа. Вие бяхте невероятен източник на сила за мен„, заяви в своето обръщение Новак Джокович.