чт. дек. 1st, 2022

Решението за Гешев: вече всичко е ясно

Някой случайно да се е изненадал? ВСС прегласува решението си в подкрепа на Иван Гешев. Така че вече всичко е ясно. Все по-ясно става и какъв главен прокурор ще бъде Гешев.

Изненада няма: ВСС прегласува решението си в подкрепа на Иван Гешев. Добрата новина от днешния ден е, че във ВСС все пак имаше дебат по мотивите на президента Радев да наложи вето върху решението за Гешев. Очаквано, разбира се, балансът на силите бе в полза на единствения кандидат за главен прокурор, а заседанието премина във взаимни обвинения в политическа пристрастност. Кой тогава носи отговорност за избора на Гешев?

В две други сгради

Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да се измъкне от капана, в който сам се вкара с репликата, че изборът се решавал „в две други сгради”. Това се отнасяло само до процедурата за избор на председателя на ВКС Лозан Панов, поясни днес Цацаров. И все пак: зад решението за Гешев се крият конкретни политически интереси. Има подозрения, че от ДПС са упражнявали натиск върху ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова заради това, че си позволява да отразява критично избора на главния прокурор. Но Гешев е фаворит не само на ДПС. Правосъдният министър Кирилов, а чрез него и ГЕРБ имаха възможност да предложат свой кандидат, но не го направиха. И така дадоха зелена светлина за избора на Гешев. Не можем да пропуснем и БСП, която по никакъв начин не се опита да спре единствения кандидат – под претекст, че не иска да се меси в съдебната власт.

Що се отнася до президента, неговото решение да не подпише указа за назначаването на Гешев показва недвусмислено, че за него кандидатът не е подходящ за поста на главен държавен обвинител. Оттук нататък най-вероятният сценарий е президентът да издаде в кратък срок указ за назначаването на Гешев. Причините: ако искаше да сезира КС и да бави решението си, Радев щеше вече да го е направил. Освен това от КС се долавят индиректни сигнали, че според преобладаващото там мнение законът е ясен и затова тълкуване не е нужно. И не на последно място: ако президентът не се съобрази с решението на ВСС, срещу него може да започне процедурата по чл.103 от Конституцията за нарушение на основния закон. Или както днес е популярно да се казва – импийчмънт.

И като заговорихме за импийчмънт – на базата на всичко, което Гешев е показал досега като поведение, не е изключено да не довърши седемгодишния си мандат като главен прокурор. В чл.129, ал.3 от Конституцията са изброени случаите, в които мандатът на обвинител №1 може да бъде прекратен. Потенциално опасни за Гешев са най-вече обстоятелствата по т.5: „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт”.

Публикуването на „доказателства” по текущи производства, личните нападки към опоненти („десните екстремисти” и пр.), арогантният тон към колеги – всичко това е само част от „запазената марка Гешев”, която бъдещият главен прокурор по всяка вероятност ще продължи да разработва по време на мандата си. Този стил, както изтъкнаха уважавани юристи, противоречи на фундаментални принципи на правовата държава.

На днешното заседание на ВСС съдия Атанаска Дишева заяви, че Гешев си е позволил да я заплашва. Според Дишева, кандидатът за главен прокурор ѝ предрекъл блестяща кариера. Но не като съдия, а като общински съветник. Всички знаем, че подобно говорене е характерно за престъпния свят. Рядко се заплашва директно – заради опасността от повдигане на обвинения. Вместо това се използват красноречиви изрази като „ще ти стане мнооого смешно” например. Така се шегуват престъпниците.

Според Конституцията, президентът освобождава главния прокурор по предложение на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство две трети от народните представители. Разбира се, при сегашната конфигурация на интересите е малко вероятно процедурата да бъде завършена. Но дори инициирането ѝ би делегитимирало Гешев.

Аз нямам съмнение, че…“

Сградата на ВСС се намира в сърцето на т.нар. „клише на мултикултурализма” в центъра на София, сочено като символ на българската толерантност. Става дума за намиращите се в непосредствена близост синагога, джамия, православна черква и католическа катедрала. Но както реалността все по-безмилостно опровергава валидността на това клише, така и независимата Темида все повече помръква.

С всеки изминал ден българската съдебна система изглежда все по-зависима от политически и корпоративни интереси. „Аз нямам съмнение, че политическата власт има участие в избора на тримата големи”, посочи на заседанието на ВСС съдия Олга Керелска. Днешното решение изглежда като потвърждение на тези думи.