Ренета Инджова мете стълбище…

Google Google

Бившият премиер Ренета Инджова мете стълбище, за да не умре от глад.

Eдинствената жена премиер на България Ренета Инджова изпадна в немилост и е захвърлена да мизерства от обществото. Мастити бизнесмени и банкови шефове извръщат глава от министър-председателя, който спаси страната си от тежка криза в средата на 90-те години.  Днес тя брои стотинките си и е потънала в заеми към приятели и близки, за да не умре от глад.

За да се издържа, тя чисти жилищната площадка на панелния блок, в който живее. 3 пъти седмично Ренета хваща метлата и помита стълбището, а после го измива. Казва, че изобщо не се срамува – „някой трябва да върши и това”. Кооперацията й плаща 60 лева за дейността. Вече близо година способната и доказала се в своята област икономистка не може да си намери работа. Причината обаче не е, че не търси или я мързи. Инджова има един основен за днешните нрави кусур – не може да влиза в комбинации и схеми и не е научена да краде. Явно тези добродетели днес се превръщат в бреме за кариерата на един способен човек. Още през пролетта Ренета шокира българите с признанието си в интервю за „Уикенд”, че отчаяно иска да бъде назначена някъде, за да си докарва някакви доходи и да не се налага да живее от заеми. В предаването си „Насреща” пък Люба Кулезич призова от екрана всички нашенци да обърнат внимание на положението на Инджова, защото е срамно бивш премиер на страната, направил много за родината, да бъде оставен в подобно положение. Още повече, че Ренета има желанието и амбициите да работи. Положението на Инджова стана още по-тежко през лятото. Тогава върху главата й се стовари най-голямото нещастие – разболя се майка й. Хуква по болници да я спасява. Лечението й погълна и малкото й останали заделени пари и е докарана до пълна мизерия. И днес бившият премиер все още е без работа. „Ходила съм къде ли не, питам, интересувам се. Дали заради това, че съм популярна, или от злоба, вече не знам, никъде не ме взимат! Явно единственият кусур, който имам, им се вижда твърде голям – честна съм и не крада!”, изповядва  Инджова пред близки. Единствените доходи, които получава, са парите от трудовата борса. Скоро обаче и те ще секнат, защото Ренета ще закръгли една година като безработна. / Vsekiden

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.