чт. дек. 1st, 2022

Радев и естонският скандал – безотговорност или активно мероприятие?

Посещението на президента Румен Радев в Естония приключи предсрочно и със скандал. Независимо дали Радев е действал безотговорно, или е бил набеден, срамът остава – на сметката на България и българската дипломация.

За причините се лансират различни версии. Според първата, представена от здравния министър Костадин Ангелов, шефът на ВВС генерал Димитър Петров, с когото Радев се е видял в петък, дал положителна проба за Ковид-19 в неделя. Президентът бил уведомен от началника на отбраната за състоянието на Петров, но въпреки това решил да замине за Естония в понеделник. Според втората версия, застъпена от самия Радев, той е жертва на „активно мероприятие„, оркестрирано от негови „доброжелатели“ в България. Радев подчерта, че в понеделник му е бил направен PCR тест (той го показа на медиите), който е отрицателен.

Почти сигурно е, че след пристигането на Радев в Естония за форума „Три морета„, „загрижени“ лица от България са решили да предупредят домакините, че преди да замине, президентът е контактувал със заразен с коронавирус. След като естонците научават, Радев и българската делегация са изолирани в хотела им, а срещата му с президентката на Естония Калюлайд е отменена.

Набеден ли е президентът?

Най-напред да си зададем класическия въпрос от римското право cui bono – кой печели от случилото се? Какво би накарало президента да реши, напук на здравните власти, да бърза да хване самолета, при положение, че срещата в Естония е предимно виртуална (само трима от 12 президенти на страните-участнички са присъствали физически)? Защо шефът на щаба му е съобщил новината за контакт със заразен, вместо това да направят медицински лица? Защо лекарите у нас не са спрели Радев преди да замине?

Не е изключено президентът да е действал импулсивно, проявявайки твърдоглавие, ала логиката показва, че не би спечелил нищо. Обратно – неговите политически противници в България могат само да се радват, ако в общественото съзнание бъде успешно посята версията за болния държавен глава, който своеволно, опасно и безотговорно е заминал на висш международен форум.

Сред доказаните способи за дискредитирането на политически противник е да пуснеш слух за него, че е болен от тежка, гнусна или срамна болест. Етимологията на думата „корупция“ е от латинския глагол corrumpo (гния) – думата, обозначаваща материална развала, която се използва и за описание на нравствената поквара. Световните новини през последните седмици са залети от статии и репортажи за корупцията в изпълнителната власт в България. Нима за тези, уличени в нравствен упадък, чийто рейтинг стигна до рекордно ниски равнища, не е изкусително и изгодно да набедят основния си институционален критик, приписвайки му собствените си грехове? Нима ще им е за пръв път?

Един от катализаторите на протестите срещу правителството бе гръмката акция, която прокуратурата проведе в президентството. До момента обвиненията срещу президентските секретари не са доказани, а както става ясно от социологическите изследвания – значителна част от обществото смята, че действията на прокуратурата са политическа поръчка.

Преди две години бившият вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров намекна от трибуната на парламента, че Радев бил взел милиони, за да лобира за изтребителите „Грипен„. Създадена бе и нарочна комисия, която да разследва аферата „Грипен„. Две години по-късно къде са доказателствата, че Радев е лобирал за самолетите на срещу финансова изгода?

Срамът си остава

Инициативата „Три морета“ е създадена през 2016-а в Дубровник, с участието на 12 държави от централна и източна Европа. САЩ са своеобразен патрон на тази инициатива. Доналд Тръмп иска да откъсне държавите от региона от енергийната им зависимост от Русия – на форума например се лансира снабдяването на страни като Полша с американски втечнен газ, вместо с руски. В Естония българският президент се изказа позитивно за инициативата – в посока на задълбочаване на научната и образователната свързаност между страните; каза, че България трябва да участва минимум с 20 милиона евро; изтъкна, че „всички имаме полза от реална диверсификация“. В Естония България получи знамето на инициативата – страната ни ще бъде неин председател от 2021-а година.

Това поведение на Радев показва, че опитите да бъде представен като руски агент не са убедителни (ако г-н Радев е агент на Москва, чиято президентска номинация е била подсказана от Кремъл на лидерката на БСП Нинова, изглежда меко казано странно руснаците да тръбят за своя „троянски кон“ в София – както прави генерал Решетников). Същевременно българският премиер Борисов, който иначе е петимен да се докаже като лоялен партньор на НАТО, действа за реализацията на „Белене„, стреми се да маскира „Турски поток“ като „Балкански поток„. Какво по-удобно от това Румен Радев да бъде опозорен точно на такъв високопоставен форум като „Три морета„?

Независимо дали Радев е действал безотговорно, или е бил набеден, срамът остава – на сметката на България и българската дипломация.