сб. дек. 3rd, 2022

Путин: „Западът подготвяше инвазия в Русия“

Западът подготвяше инвазия в Русия, НАТО създаваше напрежение по границите„, заяви Владимир Путин при обръщението си на военния парад за 9 май в Москва. Той нарече инвазията в Украйна “единственото правилно решение”.

Русия отбелязва 77 години от победата над Нацистка Германия с традиционния военен парад на Червения площад в Москва. В него участват около 11 хиляди войници. Парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Путин: Инвервенцията в Украйна беше „единственото правилно решение“

Акцент в обръщението на президента Путин беше войната в Украйна. Той нарече интервенцията “единственото правилно решение”. Западът подготвяше инвазия в Русия, „включително в Крим„, заяви той. „НАТО създаваше напрежение по границите. Те не искаха да чуят Русия, имаха други планове”, допълни още Путин. Независими източници не потвърждават подобна информация.

Украйна няма да позволи на Русия да си присвои победата над нацизма през 1945 г., заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, в деня, в който Русия тържествено празнува победата във Втората световна война.

Руският президент каза също, че Русия се борила за „родината“ в Донбас, „за да не забравя никой уроците от Втората световна война„.

Путин обеща подкрепа за семействата на загиналите войници. „Смъртта на всеки войник и офицер е болезнена за нас“, каза той. „Държавата ще направи всичко, за да се погрижи за тези семейства„.

Той предупреди и за опасността от нова световна война. Трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати „повторението на ужаса на глобалната война„, подчерта Путин.

В речта си Путин поздрави ветераните от Втората световна война за тяхната „велика победа“. Той заяви, че е дълг да се пази паметта за онези, които са победили националсоциализма. Путин завърши речта си с думите: „За Русия! За победата!

Спекулациите, че руският президент ще използва военния парад, за да обяви нова военна ескалация, не се оправдаха.