Путин и Ердоган – винаги готови да си забият нож в гърба [sg_popup id=“18″ event=“click“][/sg_popup]

Русия няма да подкрепи Турция икономически. Но красиви думи за приятелство раздава в изобилие. Разривът между Анкара и Запада кара Кремъл радостно да потрива ръце.

Сергей Лавров, руският външен министър, който беше на посещение в Турция, произнесе много красиви слова за уж голямото взаимно доверие между Москва и Анкара и остро осъди санкциите на САЩ срещу Турция. Но с това си и остана. Някакъв нов съюз, поне засега, не се очертава на хоризонта. Турция, която в момента се намира в криза, не може да очаква икономическа подкрепа от Русия, просто защото Кремъл не разполага с необходимите ресурси.

А политическите отношения между президентите Путин и Ердоган през последните години са постоянни и устойчиви колкото мартенското време. Тези двама властници винаги са готови да забият нож в гърба на своя съюзник, стига това да им донесе някаква полза, тъй че помежду им едва ли скоро нещо се промени.

Ако сегашната криза доведе до разрив между Турция и Запада, Кремъл радостно ще потрие ръце. Само че това няма да бъде заслуга на Русия и резултат от нейните прелъстителски умения. Виновни ще бъдат Ердоган и неговият политически курс, както и Доналд Тръмп със своите възгледи за политиката.