пт. дек. 2nd, 2022

Путин – един от най-популярните шпиони

Руснаците и любовта им към една „мръсна“ професия. Какво върши един шпионин? Казано накратко: нарушава законите на други държави, за да облагодетелства своята. Дейност може би патриотична, но твърде неморална. Защо 20% от руснаците искат децата им да станат шпиони?

Какво върши един шпионин? Казано съвсем накратко: нарушава законите на други държави, за да облагодетелства своята. Дейност може би патриотична, но твърде неморална. Защо при това положение един родител ще иска детето му да стане шпионин?

Защо шпиони, а не гробари?

Допитване на Всеросийския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) по повод Деня на разузнавача показа обаче, че 20% от руснаците все пак биха искали децата или внуците им да станат шпиони. Или „разведчики„, както се казва там. Допитването разкрива още, че мнозинството руснаци високо ценят професията на шпионина. Те смятат, че „разведчиците“ са много уважавани в обществото, че имат влияние и получават съответното добро заплащане. Евентуалните морални задръжки очевидно остават на заден план. Причината е очевидна: много хора явно са убедени, че непрекъснато трябва да побеждаваш някакъв противник, за да си добре. Неслучайно в общества като руското (а и българското все още носи тези белези) особено се ценят спортистите, военните – и шпионите. Тъкмо те носят слава и самочувствие с победите си над „врага„. Вместо да си погледнеш собствената – с извинение – кочина, ти тръгваш да надмогваш врагове, да им крадеш правителствените тайни, индустриалните технологии и новите оръжия, да им сваляш правителствата и какво ли още не…

Шпионажът е професия (почти) като всяка друга. Има я от хилядолетия, ще я има, уви, още дълго. Но тя е от онези професии, които често наричаме „мръсни„. Защо обаче толкова много родители искат децата им да станат именно шпиони, а не – примерно – боклукчии или гробари? Защо общественият статут на шпионина е по-висок от този на санитарката или медицинската сестра, които всекидневно облекчават живота на милиони хора? Отговорът на този въпрос е дълъг, свързан е с история, с традиции, с възпитание в семейството и в училище. И най-вече с масовата култура, която от десетилетия вае романтичния образ на шпионина. (Неслучайно от същото допитване на ВЦИОМ разбираме, че Щирлиц/Исаев от сериала „Седемнайсет мига от пролетта“ вълнува особено много днешните руснаци.)

Признавам, че и аз гледам шпионски филми и чета книги, включително и много специализирана литература по темата. Но го правя не от романтическо любопитство или от мечтанието децата и внуците ми да станат шпиони. Правя го, за да знам как функционират мръсните механизми на тайната власт, защото си мисля, че едно свободно и демократично общество трябва да притежава това знание.

Путин – един от най-популярните шпиони

Свободното и демократично общество има по-голяма нужда от други професии. И в този смисъл е успокоително, че, според младите руснаци, петте най-интересни професии са от съвсем други сфери: дизайнер, журналист, актьор, лекар, учен.

Едва ли е успокоително обаче, че в една друга ранглиста – на най-популярните руски шпиони – гражданите на Руската федерация гордо нареждат на четвърто място не другиго, а сегашния си президент В. В. Путин.