СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Проверка на фактите: колко ефективна е руската ваксина?
ср. сеп. 28th, 2022

Проверка на фактите: колко ефективна е руската ваксина „Спутник V“?

Путин смята руската ваксина „Спутник V“ за „най-добрата в света„, а руските медии я обявяват за експортен шлагер. Но дали тя наистина е сигурно средство срещу коронавируса?

Каква ваксина е „Спутник V“?

Препаратът Gam-COVID-Vac Lyo бе разработен в Московския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея„, който се финансира от държавния руски Фонд за преки инвестиции. Става дума за векторна ваксина, каквито са и препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Векторните ваксини са по-лесни за употреба, защото могат да се съхраняват в обикновен хладилник.

Всички векторни ваксини използват безвреден вирус-носител, с чиято помощ в организма се внасят елементи от генома на Sars-CoV-2. Организмът после разпознава чуждия генетичен материал и си създава антитела.

Необикновеното при „Спутник V“ е това, че за първата и втората доза се използват два различни човешки аденовируса – първо rAd26, който използва и ваксината на Johnson&Johnson, а след това – rAd5. Тази комбинация е направена с цел да се предотврати възможността евентуално наличният отпреди имунитет към първия векторен вирус да бъде неутрализиран. В противен случай и втората доза от препарата не би предизвикала очаквания ефект. 

Колко ефективна е „Спутник V“?

Принципно погледнато, употребата на два различни вектора обещава по-висока ефективност на препарата. AstraZeneca и Johnson & Johnson, които използват само един вектор, имат ефективност съответно от 76% и  и 85,4%. Каква е ефективността на „Спутник V“ не може да се каже със сигурност, тъй като Русия все още не е предала ключовите изходни данни за проверка от независим орган.

През септември 2020 резултатите от фаза I/II на изпитанията бяха публикувани в британското списание „The Lancet“. Според тях ваксината предизвиква силна имунна реакция и няма тежки странични ефекти. В научните среди обаче това съобщение бе посрещнато със скептицизъм поради малкия брой на участниците в тестваната група – едва по 38 души. Някои изследователи от Европа, САЩ и Канада дори обвиниха руснаците в манипулации на данни.

На 2 февруари 2021 руските учени повторно публикуваха в „The Lancet“ данни от междинен анализ на резултатите от фаза III на изпитания, но този път вече с 18 000 доброволци, на които са били инжектирани две дози през три седмици. Ефективността, според студията, е от 91,6%. При нито един от участниците не са настъпили тежки усложнения. Руснаците твърдят, че тяхната ваксина е ефективна срещу британската и срещу южноафриканската мутации. Но и новите резултати все още не са потвърдени от независима оценка. 

Кои са известните рискове?

След информация за предполагаеми четири смъртни случая и шест тежки усложнения след ваксиниране със „Спутник V„, руската служба „Росздравнадзор“ отрече да има пряка връзка с ваксината. Действителните рискове засега остават до голяма степен неизвестни, тъй като предоставените от Русия данни на ЕМА са недостатъчни.

Официално дотук са регистрирани единствено типичните реакции след ваксиниране – като настинка, кожно зачервяване и болка на мястото на убождането с иглата, главоболие и умора.

Ще допуснат ли „Спутник V“ скоро и в ЕС?

Интересът към руската ваксина напоследък нарасна сериозно, но в ЕС тя ще влезе в употреба, само ако бъде одобрена от Европейската служба за контрол над лекарствата ЕМА. Има обаче и държави, които са си подсигурили количества въз основа на двустранни договори – като Словакия, Унгария, а и германската провинция Бавария. По изчисления на ДВ, общият брой на страните по света, които залагат на руската ваксина, е поне 60. Ето и някои от тях: Индия, Мексико, Аржентина, Иран, Шри Ланка, Сърбия.