Просто приятели?

Я се огледайте и кажете честно – имате ли близък приятел от другия пол? Можете ли с ръка на сърцето да кажете, че той или тя, въпреки, че са с нормална сексуална ориентация, не крият задни мисли и не се обаждат да се видите, защото всъщност ви харесват. И зад приятелското хващане под ръка всъщност не се крие неистовото желание да си разкъсате дрехите. Смятате ли, че въобще е възможно да съществува истинско приятелство между мъж и жена?

Има много книги, които обясняват колко са различни мъжете и жените. За да са по-убедителни, даже ги заселиха на различни планети. Ако наистина мъжете са от Марс, а жените от Венера, то как очакваме между тях да съществува истинско приятелство. И като най-голям виновник за това се посочва секса или по-скоро сексуалното привличане. Няма как, твърдят хората, да се виждаш с човек от противоположния пол и да не се загледаш в силните му ръце или дългите й крака.
Но ето че в последно време на бял свят изскачат едни други идеи, които обясняват нещата така: Твърдението, че жените и мъжете не могат да бъдат приятели, идва от друг век. От тогава, когато жените са стояли в къщи, а мъжете на работното място. И единствения начин да се озоват на едно и също място по едно и също време общувайки, са били романтичните планове и срещи. Сега жените и мъжете са на едно място по различни поводи и споделят много общи неща. Работят заедно, забавляват се заедно, въобще – общуват. След като могат да споделят толкова много общи неща, защо между мъжа и жената да не може да има приятелство?
Защото все още в нашето общество съществува следната идея за отношенията мъж-жена: любов, брак, бебета, т.е. движещият механизъм на цикъла на живота. За приятелство извън рамките на този процес не се говорило. Или по-скоро, смятало се е за нередно да съществува. А сега, когато най-накрая се отварят вратите за подобно приятелство, малко хора могат да споделят какво представлява. Медиите не помагат особено в тази задача. Класическият филм с участието на Мег Райън и Били Кристал „Когато Хари срещна Сали” ясно показва, че задължително има секс между мъжа и жената и това прави приятелството невъзможно. Телевизията също не помага. Толкова често се започва с приятелство, което винаги се превръща в романс. Култовият сериал „Приятели” е типичен пример. Приятели останаха само в първия сезон май, след това се започна влюбване, секс и накрая сватба. Така че не бива да ни учудва склонността на всички хора да смятат, че започне ли се от приятелство, неизменно се завършва с любов. Или секс.
Но все пак твърдо сте решили да опровергаете мнението на повечето хора и да си намерите истински приятел от другия пол. Тогава пригответе се да решите следните проблеми.

Проблем… № 1
Определяне на отношенията: приятели или любовници?
Платоничната любов съществува. Психолозите твърдят, че „приятелското привличане” или връзката, лишена от страст, е искрена връзка, която хората преживяват. Но да се направи разлика между романтика, сексуални и приятелски чувства може да бъде крайно трудно. Хората знаят какви са общоприетите и подходящи чувства, които се изпитват към другия пол, само защото културата ги е наложила като такива. Знаеш, че обичаш някого и че ти е много приятно с него, но чувствата не са достатъчни за среща или сватба. Е, това какво означава?!?

Проблем… № 2
Преодоляване на привличането: да си поговорим за секс
Вероятността сексуалното привличане да нахлуе в едно уравновесено приятелство между мъж и жена винаги се крие на заден план. Простичката, платонична прегръдка изведнъж може да стане романтично притискане. Опитваш се да правиш нещата по-приятелски, но мъжко-женската част от теб може да вземе превес. Канено или отхвърляно, привличането е трудно да се игнорира. Това показва и интересно изследване, в което са разпитани около 150 мъже и жени. Основният въпрос е бил: „Какво не харесвате в приятелството помежду си?. Жените са отговорили: сексуалното напрежение. Мъжете, от друга страна, казват, че именно сексуалното привличане ги е накарало да направят първата крачка към приятелство и че това би могло да задълбочи приятелството. Независимо как тълкуват нещата, 62% от запитаните казват, че сексуално напрежение присъства в техните отношения.

Проблем… № 3

Установяване на равенство: силовата игра
Приятелството трябва да е сътрудничество на равни страни. В култури, където мъжете са „по-равни” от жените, няма как да съществува приятелство между половете. Престижът и силата са багаж, който по равно мъжът и жената трябва да внасят във връзката. Вероятността обаче подсъзнателно жената да приеме подчинена роля в приятелството е голяма. Това може да се промени, защото така или иначе обществото се движи по посока изравняване на положението на жените и мъжете.

Проблем… № 4
Общественото мнение: борба със скептиците
Обществото не е напълно готово да приеме приятелство между половете, което да няма сексуален подтекст. Хора, които имат близки приятели от другия пол, са били посрещани със съмнения и недоверие. „Наистина ли сте само приятели?” – това е много изтъркан и често задаван въпрос. Сигурна съм, че всеки родител с подозрение ще гледа на такова приятелство и ще се тревожи за „невинността” на дъщеря си.

Проблем… № 5
Места за срещи: къде се намират такива приятели
Дамите настъпиха уверено не само във военната професия, една ревниво пазена мъжка територия, но и на места, където тяхното присъствие се е смятало за крайно неморално. И все повече стават онези места, където жените и мъжете могат да се срещат, без да е целенасочено и нагласено.
В началното училище момчетата и момичетата се събират в собствени групи. И се учат да създават връзки и да общуват помежду си. Но когато започнат да се събират заедно, предимно началото е през пубертета, гледат на срещите като на романтични, защото не се познават като приятели. Изненадващо главната причина за това е, че децата търсят себеподобни т.е. други деца, които да постъпват като тях. Това се нарича „доброволно полово разделяне” и продължава и при израстването. Това се наблюдава и по партитата – мъжете се събират в единия ъгъл, а жените в другия”.
Тези пречки може да изглеждат безброй и трудно преодолими , но приятелството между мъже и жени е не само възможно, но и необходимо. Ако двата пола работят, забавляват се и съществуват редом един с друг, те трябва да се научат как да се разбират и общуват.

Приятелството с човек от другия пол често е поставяно на заден план

Когато хората започнат сериозна връзка или се оженят, завързването на приятелства с другия пол става по-трудно. Дори и хората със стабилен брак вероятно се пазят от запознанства и нови приятелства специално с привлекателни хора. Изследванията на по-възрастни хора показва, че при тях приятелствата с другия пол са още по-трудни. Защото самите те са израснали в години, в които не е било нормално да имаш близко приятелство с човек от другия пол, изключвайки само брака. Според едно проучване само 2% от по-възрастните жени имат приятелства с мъже.

Мъжете определено печелят от приятелството си с жена

Доказано е, че съществува значителна разлика в приятелствата на жените и на мъжете. Дамите прекарват повечето време, споделяйки и обсъждайки своите мисли и чувства. Докато мъжете предпочитат да са в по-големи компании. Дали ще бъде общо спортуване или пътуване, или на бар, мъжете предпочитат неангажиращите мъжки разговори. Рядко може да го ударят на чувства. Затова те самите по-лесно завързват приятелства с другия пол. Споделянето на чувства е рядко срещано при мъжките приятелства и остава запазена територия за отношенията мъж-жена. Самите мъже признават това и оценяват високо тази възможност. Друго си е да можеш да се покажеш слаб, влюбен, зависим, да признаеш, че не държиш нещата под контрол и отсреща да няма снизходително усмихнат приятел. Да те нарече мухльо и да ти влезе в положението дотолкова, доколкото да те черпи една бира. Докато дамите, очаквайки повече емоции в едно приятелство, не могат да кажат, че в лицето на мъж срещат подобно разбиране. Жените споделят с жени… мъжете също споделят с жени.

…но и жените печелят
Цялото това споделяне и реване на рамото, особено когато имате приятелка, зарязана от гаджето си, често е ужасно изморително. С мъжа жената може да се шегува и закача, без никакъв емоционален багаж. Приятелството с мъж е по-леко и забавно. Защото мъжете не приемат нещата толкова навътре, не са прекомерно чувствителни и не изпадат в сериозни емоционални кризи. Някои жени харесват закрилата, близостта и топлината, които получават от мъжете, като гледат на тях като на по-голям брат. Естествено остава възможността да разберат повече за мъжката гледна точка по редица вълнуващи любовни ситуации. Кой знае, някой ден може да открием и отговора на въпроса: “Той защо не се обажда?”.

Дори чистото приятелство може да бъде много емоционално
Интересно е, че когато са само приятели, често мъжът и жената предпочитат да излязат двамата някъде на вечеря или просто на разходка. Това улеснява общуването. Мъжът е доволен, че има и други възможности за емоционално споделяне наред със събирането на приятелите му. А жената, че може емоционално да повлияе и самата тя да научи повече за мъжката гледна точка по ред въпроси. Сигурно ще се учудите, но отношенията между мъж и жена, дори и само приятелски, могат да бъдат наистина много емоционални.

НЕ всичко опира до секс
Не винаги се появява сексуално привличане между мъж и жена, които им харесва да бъдат заедно. Но дори да се появят романтични настроения, това в никакъв случай не означава, че от добри приятели те ще станат идеалната двойка. И че качествата, които ценят като приятели един в друг, не сработват при опитите им да станат двойка. Но ако дълги години си бил приятел с човек от другия пол, наистина е трудно да се обърнат нещата на романтика. Интересно изследване показва, че от запитани 300 студенти 67% признават, че са правили секс с човек, който е бил със статута на приятел. И повече от 50% от тях са предпочели да запазят приятелството си, отколкото след секса да се опитат да продължат романтично/сексуалната връзка.

Приятелството мъж-жена е политика – с кампании, PR и избори
В днешното модерно общество мъжете и жените имат почти еднакви права, възможности и интереси. В много отношения това преобръща възприетата социална структура мъжът да е винаги „отгоре”. Така че мъжът и жената встъпват като равни във всяка връзка, иначе не са приятели. Освен това новото поколение расте с идеите, че момчета могат да си играят с кукли, а момичета да тренират кик бокс. Така техните пътища се пресичат много по-често. Сигурно сте забелязали, че все по често дамите се нагърбват с типично мъжки дейности, а мъжете го дават на моменти малко по-нежно. Именно за хората, за които това не е проблем, е много по-лесно да бъдат приятели с противоположния пол.
Независимо от досега изброените проблеми и колко сериозни са те, психолозите са единни в едно. При такова приятелство е необходимо откровено и честно още в началото да се уточните какви ще са ви отношенията. Усещате ли секс между вас и как ще се справите с него. И да сложите някакви граници. Но въпреки това един ден става така, че вие и вашето приятелче се поддавате на сексуалните си фантазии. Как ще се погледнете на следващия ден и как да запазите приятелството си? Проучванията на точно този вид ситуации показват, че отново говоренето е пътят към решаването на проблема. Веднъж да сте наясно с чувствата си и дали това е било някаква емоционална буря, която няма да се повтори.
За да не ставам досадна, за последен път го припомням и обещавам, няма вече. Опитате ли се да прикриете зараждащо се влюбване и сексуално привличане, ще си провалите приятелството. Кажете си какво ви е на сърцето, това не е срамно и се опитайте да се справите с новото положение.
Какъв е изводът от изписаното дотук? Явно психолозите вярват, че приятелство между мъж и жена е напълно възможно. Ама ние вярваме ли им на приказките? Ето едно проучване на 1450 човека, направено от сайта за запознанства Match.com:
1. Вярвате ли че мъжът и жената могат да бъдат платонични приятели?
ДА: 83%
НЕ: 11%
НЕ ЗНАМ: 6%
2. Има ли ли сте платонично приятелство, което да е прекрачило границата и да се е превърнало в романтично или сексуално?
ДА: 62%
НЕ: 36%
НЕ ЗНАМ: 2%
3. Кой е по-склонен грешно да приеме интимността на приятелството като сексуално желание
Мъжете: 64%
Жените: 25%
Не знам: 11%
4. Възможно ли е да се влюбиш в човек, който е влязъл в твоя живот като приятел?
ДА: 94%
НЕ: 4%
НЕ ЗНАМ: 2%
5. Надявате ли се, че когато се влюбите, вашият партньор ще ви бъде и приятел?
ДА: 71%
НЕ: 9%
НЕ ЗНАМ: 20%
6. На кого пó му се отдава да разграничи секса от приятелството?
мъжете: 13%
жените: 67%
не знам: 20%

Две думи в заключение. Явно жените са по-наясно тогава, когато искат само приятелство от мъжа. И често и през ум не им минава да поискат секс. И въпреки силната вяра в съществуването на такова приятелство вижте само какъв процент от хората са отговорили, че им се е случвало точно такова приятелство да прерасне във връзка. Не мога да ви обещая, че ако имате предвид всички капани на едни такива не-сексуални отношения, ще успеете да имате истински приятел от другия пол. Но поне може да опитате, заслужава си.