Промените в пакета „Мобилност“

Проблемът с българските превозвачи: „Няма нужда от извънредни правила„. В България има силна съпротива срещу промените в пакета „Мобилност„, гласувани от ЕП. Изтъкнатият икономически експерт Габор Хуня твърди, че има по-естествен начин за уеднаквяването на заплатите и условията на труд.

Съдбата на българските шофьори на товарни камиони се превърна в предизборна тема и за европейските избори, отбелязват западни медии. В Западна Европа се опасяват от дъмпинг, идващ от Източна Европа, и твърдят, че има нужда от уеднаквяване на условията за труд и почивка. Вестник „Ханделсблат“ писа преди време, че с новите мерки Брюксел обявява война на „номадския начин на живот“ по автомагистралите на Стария континент.

Гласуваните от Европарламента на първо четене три текста предвиждат следното: Шофьорите да почиват извън кабинката на камиона, който управляват; да се връщат на всеки 4 седмици в България; а размерът на командировъчните да се определят спрямо нивото на доходите в държавата, в която превозвачите се намират.

Тъкмо тези три промени в пакета „Мобилност“ заплашват да прокарат нови разделителни линии между богатите западноевропейски държави и по-бедните страни-членки в Източна Европа.

200 000 души, които създават 15% от БВП на България

Превозвачите в България се опасяват, че предлаганите мерки ще намалят конкурентоспособността им на европейския пазар и ще накарат мнозина шофьори да емигрират. При това става дума за сектор, в който са заети около 200 хиляди души, създаващи 15% от БВП на страната. Подобно неблагоприятно развитие може допълнително да задълбочи пропастта между западните и източните страни-членки на общността, се казва в информация на „Асошейтед прес“ (АП).

Агенцията цитира българския евродепутат и кандидат за нов мандат Ангел Джамбазки с думите: „Този пакет ще лиши над 150 хиляди български семейства от препитание и средства за живот„. Той предупреждава, че това може да принуди хиляди български шофьори на камиони да емигрират в по-богатите страни от Западна Европа, за да са по-близко до пазара, на който работят. Джамбазки смята, че с новата европейска регулация представлява страни като Франция и Германия правят опит да защитят своите собствени превозвачески фирми от конкуренцията на страни като България, където доходите са значително по-ниски.

В годината на Брекзит и на европейските избори подобни предложения, като пакета „Мобилност„, само задълбочават разделението и подклаждат националистическите настроения в страните-членки„, казва пред АП юридическият консултант на Съюза на превозвачите в България Мадлен Кавръкова. Според нея, това е доказателство, че ЕС се движи на две скорости. Подобни опасения изразява и собственикът на транспортната фирма Eurospeed Димитър Рашков. Според него, новите правила „ще ни разделят на източно- и западноевропейци, както това беше в миналото„.  

„Всичко може да се регулира по естествен начин“

Специално за Българската редакция на ДВ Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически изследвания коментира конфликта така: „Конкурентоспособността на източноевропейските страни се дължи основно на ниските заплати и на по-гъвкавите условия на труд спрямо останалите държави от общността – както в индустрията, така и в транспортния сектор.“ Според него обаче, не е редно да се вадят отделни браншове и да се създават специални правила за тях. Той припомня, че през последните две години нивото на заплатите в източноевропейските страни се е увеличило силно.

В същото време вътрешният пазар продължава да изпитва остър глад на работна ръка, вкл. в транспортния сектор. А това засилва натиска над работодателите да увеличават заплатите и да подобряват условията на труд. Това е най-естественият път за заличаването на сега съществуващите разлики„, казва още Хуня. 

Пакетът „Мобилност“ беше приет на първо четене в Европейския парламент (ЕП). Преди да влезе в сила трябва да бъде гласуван и на второ четене. Задачата остава за новия състав на парламента, който ще бъде избран в края на този месец. В него България ще бъде представена от 17 депутати, а Германия, която твърдо подкрепя пакета „Мобилност„, изпраща 96 свои представители в ЕП.