Европейската комисия предложи днес създаването на Прокуратура на ЕС, която да започне работа от 1 януари 2015 г. след одобрението на Европейския парламент.

Новата структура, предвидена в Лисабонския договор, ще се бори с измамите със средства от бюджета на ЕС. Тя ще бъде оглавявана от европейски прокурор с четирима заместници.

Прокуратурата на ЕС ще работи чрез национални прокурори в съответните държави в ЕС, които ще се занимават единствено със случаи на злоупотреби с европейски средства.

Към прокуратурата няма да участват Великобритания и Дания, а решението на Ирландия все още се очаква, уточни зам.-председателят на комисията и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг. Тя определи днешния момент като исторически.

Рединг отбеляза, че най-честите случаи на измами с бюджета на ЕС са от областите на регионално развитие и земеделието. По нейните думи много подкупни държавни служители участват в измамите, за да дадат одобрение за определени проекти.

Досега държавите са бавни в разследването на подобни случаи, особено когато измамите са били извършени в повече от една държава, заради различните правила и невъзможността да събират доказателства при международни измами, посочи Рединг.

Тя добави, че засега по-малко от половината такива разследвания завършват с присъди, а същевременно измамите годишно по официални данни са за около 500 милиона евро.

Ако днешното предложение бъде утвърдено, националните делегирани обвинители към Прокуратурата на ЕС ще извършват работата на местопрестъплението – разследване и повдигане на обвинение, а обвиняемите ще бъдат изправяни пред националните съдилища.

Десетчленна комисия на Прокуратурата на ЕС ще решава кой съд да разглежда трансграничните случаи. Обиските и подслушването ще бъдат предприемани единствено със санкцията на съд. При разследванията ще бъдат извършвани претърсване, замразяване на сметки, разпити, уточни еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета. Той отбеляза, че законно събраните от една държава доказателства ще бъдат достъпни за останалите прокуратури в ЕС.

Промени в ОЛАФ

Въвеждат се промени в правилата за работа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Службата ще продължи да извършва административни разследвания в областите, които не попадат в сферата на компетентност на европейския прокурор.

Сред тях са неправомерното поведение, засягащо финансовите интереси на ЕС, както и тежките нарушения или престъпления, извършени от служители на ЕС, които нямат финансово отражение.

Предвижда се ОЛАФ повече да не извършва административни разследвания на измами, свързани с ЕС, или други престъпления, засягащи финансовите интереси на Общността. При откриване на нарушения от обхвата на Прокуратурата на ЕС, ОЛАФ ще трябва да предава данните възможно най-бързо на европейския прокурор.