Най-лесният начин да ги разпознаваме е по главните опорни точки, които неизменно присъстват в повечето сайтове и медии, разпространяващи лъжите на Кремъл. Те все пак, се придържат към идеите на путинизма и рядко можем да видим креативност и нещо различно в руската пропаганда, бълвана от подобен сайт.

Важно е за българските граждани е да бързо да разпознават отдавна създадените с цел манипулация сайтове и медии, както и нововъзникналите такива. Те всички имат почти еднакви отличителни белези. Да изброим някои от тези опорните им точки:

  • Лошият Запад. Една от основните характеристики на тези сайтове и медии е показването в лоша светлина на Запада (ЕС и САЩ). Тези пионки на Кремъл винаги ще ни изтъкват проблемните аспекти на тези страни, но никога няма да ви кажат предимствата, които са в пъти повече от тези на Русия. Обективността в журналситиката изисква да се показват и недостатъците за ЕС, но е абсурдно за пример и добра алтернатива да бъде давана Русия и да бъдат премълчавани и скривани нейните недостатъци. Списващите тези медии трудно биха могли да бъдат зачислени към понятието журналист, но е факт че се водят такива.

    В техните сайтове ще видите тиради на възмущение от „еврогейщината“ и „толерастията“ на западняците, но няма да прочетете нито думичка за превъзхождащия им стандарт на живот. Няма и да видите коментари и снимки с абсурдните неща в Русия, прилягащи повече на страна от третия свят.

    Евроатлантическите ценности“ пък са отъждествявани с нещо лошо и неморално. Това е един от множеството примери за криворазбраната европеизация при българина. Също така, другарите рубалджии през ден ни напомнят, как ЕС и НАТО се готвели за война с миролюбивата и с нищо не провокираща съседите си Матушка Россия. Как смеят да се защитават от Мечката тия „агресори от Гейропа“?

  • Митът за това колко е лошо да сме в ЕС и НАТО. Евроатлантическите ни партньори, противно на истината, са представяни, като колонизатори, които искат само и единствено да ни грабят. Публикуващите тези манипулации си дават сметка, че читателите им не разбират, че няма как да имаш изгода в дългосрочен план от слаб партньор и да го грабиш постоянно. Те пренасят същността на руската държава и методите на управляваща клептокрацията на Путин, внушавайки че на запад правят така. Тези сайтове упорито разпространяват лъжи за „грабителите от запад“, обещавайки ни благоденствие в „Евразийския съюз“.Фактите за финансовото и политическото подпомагане на България от страна на ЕС са тема табу и тях рядко или почти никога няма да видите в подобни медии.
  • Теории на конспирацията. Окултното и вечният заговор са магнит за податливите на руска пропаганда. Уеб сайтове, носещи предимно трибуквени имена (ПАН, ПИК, ШОК и т.н.) обикновени винаги пред заглавията на подобни „новини“ слагат думите „шок, скандал, ужас, сензация, бомба, ексклузивно, само при нас“, последвани от няколко удивителни или въпросителни. Този род публикации винаги са тип: „Ние ви отваряме очите безплатно! Събуди се, Българино! На оръжие! Докога ще търпим?! Всички ще умрем!“ На практика обаче това са таблоди, в чиито статии няма и грам истина, но статиите са написани така увлекателно за податливите на зомбиране, че звучат правдоподобно. Най-често срещаните злодеи в тези приказки са разбира се, американците, юдео-масоните, европейците и други противници на Путиновия режим. В злокобните си планове за унищожение на руската държава, те използват супероръжия, като ХААРП, сеизмични бомби, кемтреилс, оръжия за лошо време и т.н. Излишно е да казваме, че и тук Русия никога не фигурира, като извършител на подобни действия. Изобличаването на несъществуващи заговори е един от начините манипулаторите служещи на Кремъл да настройват българите един срещу друг, да очернят имиджа на съюзниците ни и да ни тласкат към бездната наречена руско влияние.
  • „Славянско братство“ и дълг към Русия. Обслужващите руски интереси залагат на русофилията и усилено внушават колко са ни близки „братушките“. Разчитайки на това, че някои хора продължават да живеят в 19 век, манипулаторските медии продължават да ползват клишетата от миналото. Врагът е всеки друг от миналото, но не и Русия. Те налагат мнението, че трябва да сме вечно признателни на руснаците за Освобождението и без значение какви гаври вършат сатрапите от Кремъл, ние трябва да търпим. Благодарността за Освобождението, според класическата руска пропаганда, трябва да е оправдание за 45 годишното робство, което искат да се върне.Панславизмът е сред основните опорни точки на Русия, която се „превежда“ от агентите ѝ за ползване у нас.
  • Възхвалата на Путин. Путнолюбството, съвсем естествено, е силно застъпено в медиите и сайтовете на Петата колона. Разпространяващите руската пропаганда трудно могат да издържат няколко дена без да отразят поредното чудотворно деяние на Вожда.„Превъзходството“ му спрямо лидерите на другите страни  е безпрекословно. Всяко негово действие е отразено от тези манипулатори, като гениален шахматен ход, който оставя западняците в див ужас и удивление, примесени със страхопочитание. Ще си помислите, че решенията на Путин и неговата банда винаги са правилни, а всичко руско е превъзходно, ако четете тези сайтове.
  • Критика на политици и общественици, които открито се противопоставят на руското влияние. Една от най-важните задачи на руската пета колона в България е атаката срещу тези, които излагат на показ руските домогвания. Според това дали са общественици или политици подходът е различен. Принципът и целта обаче винаги са еднакви – който говори против Русия бива заклеймяван, а действията му, изкривени под призмата на ортодоксалната руска пропаганда, са представяни като предателски. Политиците у нас не са светци в никакъв случай, но начинът да разпознаете сайтовете на петата колона е по това, че те винаги критикуват едни и същи хора, които имат мнение различно от това на русофилските кръгове. Извън полезрението им винаги попадат политиците, журналистите и обществениците, служещи на Петата колона на Русия у нас.
  • Търсене на „социална справедливост“. Този тип статии са може би най-правдоподобно звучащите статии, публикувани от рубладжийските медии. Те се скриват зад някоя социална несправедливост, която действително е обществено актуална и проблематична, но нападат само неудобните на Кремъл.

    Да речем, за бедността са виновни само управлявалите без благоволението на Москва правителства. Алтернативата на всички проевропейски правителства досега е, разбира се, съюзяване и подчинение на новия СССР, който може да предложи нещо по-добро на българите, според манипулаторските медии.

    Не ходете при богатите (ЕС), там ще сте бедни. Елате при бедните (Евразийски съюз), там няма да ви прави впечатление че сте бедни.“ Това е едно позабравено мото, което идеално приляга на тази опорна точка.