пт. дек. 2nd, 2022

Интригата на 14 ноември: партийни листи, кандидати и допитвания

Известни имена, партийни лидери и общественици бяха номинирани за изборите на 14 ноември. Какво показват предпочитанията на отделните партии и каква е интригата в президентските избори? Данните обобщава Александър Детев.

Партийни лидери срещу популярни граждански кандидати: така ще изглежда битката на предстоящите парламентарни избори в 25-и МИР – най-големия столичен избирателен район. От ГЕРБ по традиция листата там ще води бившият премиер Бойко Борисов, а кандидатите на БСП повежда Корнелия Нинова.  

Първи в листата на “Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Петков и Василев в 25-и МИР е рап изпълнителят Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. От “Демократична България” пък се спират на социалния предприемач Елисавета Белобрадова, която на изборите на 11 юли получи рекордните 7805 преференции в друг столичен избирателен район – 23-и МИР.  

Днес, в 17:00 часа българско време, изтече срока за регистрация на партии и коалиции за изборите на 14 ноември. 

Делян Пеевски се връща в политиката

В листите на коалицията ГЕРБ-СДС особени изненади няма. Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и лидерът на СДС Румен Христов ще водят съответно в 23-и и 24-и МИР в София.

Интересно е включването на бившия директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов на второ място в листата в 23-и МИР. Бойко Борисов ще води листата както в 25-и МИР в София, така и в Пловдив, където е следван от бившия кмет на града Иван Тотев. Бившият здравен министър Костадин Ангелов пък ще е начело на кандидат-депутатите на коалицията във Варна и Велико Търново. От листите на ГЕРБ отпада бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Сред водачите на листи не е и бившият спортен министър Красен Кралев. 

Лидерите на “Продължаваме промяната” – бившите служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев – ще водят по две листи на предстоящите парламентарни избори. Петков е начело в 24-и МИР в София и в Пловдив, а Василев – в софийския 23-и МИР и в Хасково. Създателят на логистичната компания “Еконт” Николай Събев ще оглави листата в Русе, а предприемачът Даниел Лорер – във Варна.

В София, освен лидерката Корнелия Нинова, листи на БСП ще водят Георги Свиленски и Христо Проданов, в Пловдив – бившият външен министър Кристиан Вигенин, който ще води и листата в Ямбол. Във Варна първа отново е Нинова. Сред кандидатите този път не попада Георги Кадиев. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който се кандидатира и за президент, ще води две листи – в Кърджали и Шумен. Начело на две листи ще е Делян Пеевски – в Благоевград и Велико Търново. Номинацията му в старопрестолния град провокира съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов също да поведе листа там. Освен във Велико Търново, Христо Иванов ще води листата на коалицията и в Пловдив. Другият съпредседател – Атанас Атанасов от ДСБ – отново е начело в 23-и МИР София, а Владислав Панев от “Зелено движение” – в другия столичен район – 24-и МИР. Музикантът и бивш вокалист на група “Киора” Стоян Михалев води листата на ДБ във Варна. Бившият посланик на България във Франция, Великобритания, Италия и ООН Стефан Тафров повежда кандидатите в Русе.  

От „Има такъв народ“ обявиха водачите на листите си още през уикенда. По две от тях ще водят председателката на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева (в Разград и 24-и МИР в София), заместник-председателите на партията Тошко Йорданов (в Пловдив и Пловдив – област) и Филип Станев (във Варна и Добрич), репортерът на телевизия 7/8 Станислав Балабанов (в Пазарджик и Перник), сценаристът Ивайло Вълчев (в Бургас и Сливен) и заместник-председателката на 45-ото и 46-ото НС Виктория Василева (в Благоевград и Кюстендил). Водач в 25-и МИР в София е юристът Андрей Михайлов. Лидерът на партията Слави Трифонов и този път няма да се кандидатира за народен представител.  

Най-разпознаваемите лица на “Изправи се БГ! Ние идваме” повеждат листите в големите градове – Мая Манолова в софийския 23-и МИР и в Пазарджик, Николай Хаджигенов – в 25-и МИР София, Арман Бабикян – в 24-и МИР София и в Русе, Мария Капон – в Пловдив и Татяна Дончева – във Варна. 

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ ще спечелят изборите

Според последното социологическо проучване на “Алфа Рисърч”, което бе публикувано днес, коалицията ГЕРБ-СДС получава най-голяма подкрепа сред твърдо решилите за кого ще гласуват с 23,1%. Борбата за второто място е между БСП (16,8%) и “Продължаваме промяната” (15,9%). Те са следвани от “Демократична България” (10,9%) и “Има такъв народ” (10,4%). Подкрепата към ИТН, която спечели изборите на 11 юли, бележи сериозен срив. ДПС (9,3%) също ще намери място в 47-ия парламент, прогнозират от “Алфа Рисърч”. Под чертата засега остават “Изправи се БГ! Ние идваме” (3,2%) и “Възраждане” (2,9%).

Радев и Герджиков на балотаж?

Същото проучване сочи, че на президентските изброи, които също ще се проведат на 14 ноември, първи ще е държавният глава Румен Радев (42,6%), зад чиято номинация застават БСП, ИТН, ИСБГНИ, следван от подкрепения от ГЕРБ професор Анастас Герджиков (28,1%). Ако резултатът се запази такъв, това означава, че двамата ще се явят на балотаж седмица по-късно. На трето място остава двойката Лозан Панов – Мария Касимова-Моасе (8,1%), която е подкрепена от “Демократична България”. 

Днес беше и официалният срок за регистрация за президентските избори. Общо 24 кандидат-президентски двойки са подали документи за участие в президентските избори.

Ето под кои номера ще участват основните партии и кандидат-президенти на изборите:

Централната избирателна комисия изтегли номерата в бюлетините, под които ще участват партиите и кандидат-президентите в предстоящите избори 2 в 1. Ето ги и тях:

Централната избирателна комисия изтегли номерата в бюлетините, с които българите ще гласуват за президент и парламент на 14 ноември. 

Йоло Денев е първи сред кандидатите за президент, Марешки – последен

Под номер 1 в президентската надпревара влиза вечният протестиращ Йоло Денев. Настоящият държавен глава Румен Радев, който се бори за втори мандат, ще е под номер 6. Ректорът на Софийския университет професор Анастас Герджиков е под номер 15, а председателят на Върховния касационен съд – Лозан Панов – под номер 19. 

Номерата на другите разпознаваеми лица в президентската надпреварата са съответно лидерът на НФСБ Валери Симеонов под номер 4, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов под номер 5, журналистът и кандидат на Национално обединение на десницата Горан Благоев – номер 7, музикантът и лидер на „Глас народен“ Светослав Витков – номер 14, фолк певицата Луна Йорданова – 16, кандидатът на ВМРО Милен Михов – 21 и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки – номер 23. 

ЦИК изтегли и номерата за парламентарните избори

Днес бяха изтеглени и номерата, под които партиите ще участват и в третите за тази година парламентарни избори. ДПС е под номер 17, „Има такъв народ“ – номер 24, коалицията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“ – е под номер 25, „Демократична България“ е под номер 30, „Изправи се БГ! Ние идваме“ – под номер 31, ГЕРБ-СДС – под номер 32, а БСП е под номер 33.