СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Православните християни празнуват Великден в неделя
ср. сеп. 28th, 2022

Великден във времена на коронавирус: този празник ще бъде различен. Православните християни празнуват Великден в неделя. Заради пандемията от коронавирус в повечето страни службите ще се проведат в празни храмове. В България те ще бъдат на открито и ще се предават онлайн.

Като превантивна мярка срещу коронавируса сръбският президент Александър Вучич удължи забраната за излизане до идния понеделник в 5 часа сутринта. Така той не се съобрази с искането на ръководството на църквата за вдигане на карантината в неделя, когато е православният Великден, във времето от 5 до 10 часа. Синодът настояваше за това, за да могат вярващите да участват във великденската литургия. Но правителството не се огъна. Така и в Сърбия, подобно на съседните Северна Македония, Черна гора и Гърция, празничните служби ще се проведат в празни храмове. Властите се опасяват, че събирането на много хора в храмовете увеличава риска от разпространение на вируса. В тази връзка сръбските власти припомниха, че един епископ от Сръбската православна църква вече е починал от коронавируса.

„Така не предаваме Христос!“

Съвсем различно е поведението на Руската православна църква. Още в края на март руският патриарх Кирил призова вярващите да не ходят на църква. В една от литургиите си той даде пример със Света Мария Египетска, живяла през 4 век в пустинно уединение източно от река Йордан и без да стъпва в църковен храм, и въпреки това била провъзгласена за светица.

Не предавате Христос, когато не идете в храма, но ще го предадете, ако заради вас някой друг се разболее“, се обърна към вярващите на свой ред в началото на април председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московския Патриархат митрополит Иларион. Църквите в страната остават затворени за големи струпвания на хора през празничните дни. В Русия, но също така и в Украйна, има няколко смъртни случая на свещеници и монаси, починали от Ковид-19.

Също и в Румъния църквите ще останат затворени за празниците. Великденските празнични литургии ще се проведат без вярващи в храмовете. А Благодатният огън ще бъде изнасян от храмовете от свещеници, доброволци или полицаи, носещи маски и ръкавици. Възникна дискусия за това дали традиционният великденски козунак в Румъния също да бъде раздаван на вярващите пред храмовете. Президентът на страната Клаус Йоханис призова ритуалът да не се провежда тази година.   

По-различно е в Грузия, където ръководството на църквата успя да се наложи над резервите на правителството. Така храмовете ще останат отворени за вярващите – въпреки че епидемията в страната продължава да се разпространява, а един свещенослужител вече почина от коронавирус. В битката срещу Ковид-19 в Грузия беше приет закон, забраняващ събирането на повече от трима души на едно място. Въпреки това правителството се съгласи да остави църквите отворени за празника, но не крие, че се надява хората сами да се въздържат от масово ходене на църква по време на празниците.

В България – литургии на открито и онлайн 

Българската православна църква (БПЦ) също няма да затваря храмовете за вярващи, но празничните служби ще се проведат пред храмовете, където хората са длъжни да спазват дистанция от два метра. Независимо че храмовете остават отворени за Великден, БПЦ все пак се ангажира да ограничи струпването на вярващи на празничните литургии. За тази цел богослуженията ще се предават пряко по различните канали на БНТ, както и онлайн – на Фейсбук-страницата на Светия синод и на сайтовете на отделните митрополии в страната. Някои епископи призоваха вярващите тази година да си останат по домовете и да не ходят на църква.

Практически всички православни църкви – независимо едно от друга – се обявиха срещу искането на здравни експерти да се използват лъжички за еднократна употреба по време на празничните служби. Православието казва, че причастието се извършва от една чаша – чашата на живота, и тя не може да предава болести. Медиците обаче виждат това различно: в крайна сметка вирусът се предава по капков път. Духовниците се позовават пък на алкохолното съдържание във виното, но дали то е достатъчно да убие вируса – това също и повече от спорно.

Празни храмове и в Германия

В православните храмове в Германия също няма да се допускат вярващи за Великден. Сръбският епископ Григорий, който отговаря за 800 хиляди православни вярващи в Германия, приветства мерките на германските власти в защита на здравето на хората. В своето великденско послание Григорий говори за жертва, която трябва да направят вярващите, за да защитят себе си и околните.

През последните 2 хиляди години е имало много периоди, в които християните не са могли да ходят на църква. Което по никой начин не е отслабило вярата на хората.