Позицията на холандското правителство

Позицията на холандското правителство по Шенген не е оценка за сегашното или миналото правителство, а за България, заяви холандският посланик Карел ван Керстен след срещата.

Той заяви, че холандското правителство няма да се съгласи с премахването на граничния контрол. Според  вижданията на правителството е постигнато много, но не е достатъчно по механизма за контрол и проверка.  Погрешно ще е обвинението в предизборната кампания, че сегашното правителство не е направило нищо за влизането в  Шенген, каза още Керстен. Посланикът отказа да коментира казаното от външния министър Младенов относно реакцията на България с вето за по-нататъшните промени на Шенгенското пространство.Холандия потвърди, че няма да премахне граничния контрол за България.Според холандското правителство – постигнатото от България е много, но не достатъчно, каза Карел Ван Кестерен. Това е оценка за България, не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента.Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже – вие сте виновни. Това ще бъде особено погрешно по отношение на министър Попова, която положи големи усилия. Темата Шенген не трябва да е тема в предизборната кампания, подчерта холандският посланик.
Посланикът на Холандия посочи категорично и ясно, че позицията на холандското правителство за Шенген е базирана на действията на предишното правителство.Той потвърди заключението от срещата, че казусът „Шенген“ не бива да се политизира и няма нищо общо с предизборната ситуация в България.В отговор на въпрос дали ЕК има становище по информациите, че Румъния е блокирала на своите граници пратки с холандски лалета като протест на позицията на Хага, Фредерик Венсан, говорител на комисаря по здравеопазването и потребителите Джон Дали, заяви днес, че тези данни се проверяват.

Брюксел не коментира заканите на Младенов за Шенген

Не е работа на Европейската комисия да коментира изявления на национални министри. Това заяви днес на пресконференция в Брюксел Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Така той отговори на въпроса как ЕК приема изявлението на българския външен министър Николай Младенов, според когото България е готова да наложи вето на промените в Шенген, предложени от комисията, ако Холандия не подкрепи разширяването на зоната с България и Румъния.

Преди два дни Младенов заяви, че ако на предстоящото на 22 септември заседание на вътрешните министри от ЕС България не получи дата за влизане в Шенген, страната ни ще преразгледа подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген.

Нашият министър каза това, след като ден по-рано холандският министър на имиграцията Херд Леерс заяви, че страната му ще работи срещу решение за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона поради недостатъчните усилия на двете страни в борбата с корупцията.