Потайната ваксина на Китай

Коронавирус прибиращите се в България Коронавирус прибиращите се в България

Потайната ваксина на Китай

Китайската фирма Sinovac вече изнася милиони дози от своята ваксина срещу коронавирус. Твърди се, че ефективността на китайския продукт е между 92% и 97%. Но има много неизяснени въпроси.

Надпреварата между водещите западни производители на ваксина като Biontech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca е в пълен ход и се следи с огромен интерес от милиони хора в света. Изненадващо малко внимание привлича обаче китайският производител Sinovac.

При това Sinovac съобщи, че досега е била в състояние да произвежда годишно по 300 милиона дози, а до края на годината ще се построи допълнителен тракт, така че годишното производство да се удвои на 600 милиона дози, съобщи германският “Лекарски вестник“.

Интересен е фактът, че Sinovac произвежда ударно, но досега изобщо не е подал молба за одобрение пред Европейската служба за контрол над лекарствените средства (EMA). Според информация на телевизия NDR, ваксината е получила временно одобрение за спешни случаи в самия Китай още в края на месец август, но този вид одобрение разрешава само ограниченото ѝ ползване. А шефът на Sinovac Джин Уейдонг заяви в края на септември, че от началото на идната година тяхната ваксина ще може да се доставя из целия свят. В Китай вече били ваксинирани няколко хиляди души, макар че изследванията върху доброволци още не са завършили.

Какво се знае за китайската ваксина?

И наистина, международната надпревара за закупуване на китайската ваксина вече е в ход: Китай има сключени договори за доставката ѝ с няколко многолюдни държави като Бразилия, Турция и Индонезия. В столицата Джакарта вече бяха доставени 1,2 млн. дози. Тъкмо в страни с горещ климат и лоша инфраструктура китайската ваксина има едно голямо предимство пред тази на Biontech – тя не трябва да се складира при много ниски минусови температури, отбелязва “Ди Велт“. Освен това тя била годна за използване в продължение на три години, ако се съхранява при температури между 2 и 8 градуса.

Докато повечето страни искат да ваксинират максимално голям дял от населението, за да създадат стаден имунитет, информациите за имунизационната стратегия на Китай са повече от оскъдни. Неясно е например дали Китай смята да имунизира своите 1,35 милиарда жители, още повече, че вече от месеци в страната почти няма нови случаи на инфекция. Затова се предполага, че най-голямата част от ваксината на Sinovac ще е предназначена за износ.

Китай не прави абсолютно нищо от чисто хуманитарни подбуди. Страната се провали изцяло по време на първата вълна от пандемията и се опитваше да прикрива информации, затова сега прави опит да заглади това впечатление“, коментира Хериберт Дитер, експерт по проблемите на Китай в берлинската фондация “Наука и политика“, цитиран от “Ди Велт“. Той е убеден, че Китай има огромен икономически интерес от износа на ваксината.

Колко точно ще струва ваксината на Sinovac, още не е съобщено официално, предполага се обаче, че фирмата ще я предлага на значително по-ниска цена от тази на Biontech. Особено за по-бедни и многолюдни държави като Индонезия това не е маловажно. Ваксината на Biontech например струва в САЩ близо 20 долара за доза, в ЕС – 15,50 евро. Ваксината на AstraZeneca струва около 4 долара за доза, но тя има и по-лош имидж, тъй като ефективността ѝ е значително по-ниска. Освен това Китай явно ще е в състояние да предложи на международния пазар огромни количества от своята ваксина, което също я прави интересна. Както казва икономистът Хериберт Дитер: “Китай е суперсила, която оказва натиск, но в същото време предоставя и добра оферта. Прагматичното му поведение и изгодната цена на ваксината са положителни неща“.

Онова, което остава неясно обаче, е ефективността на китайската ваксина. Според производителя, тя е между 92% и 97%, което е много добър резултат, но Sinovac и до днес не е представил пълни и проверени данни за резултатите от третата решаваща фаза на клиничните изпитания, отбелязва “Ди Велт“. Съмнително е и това, че независимо проучване на ваксината, направено извън Китай, не съществува.

А какво се знае за самата фирма Sinovac?

По информация на германската общестевно-правна телевизия NDR, тя е била създадена през 2001 в Пекин и, както сама информира, оттогава е създала множество ваксини, включително и срещу вируса H1N1 на свинския грип. Междувременно фирмата е листвана на американската борса и очевидно се развива с бързи темпове.

Предни години обаче имаше и някои разкрития за съмнителни дейности на Sinovac. След статия на “Вашингтон Пост” по случая, основателят и шеф на Sinovac си призна, че от 2002 до 2011 е платил над 83 000 долара подкуп на човек от Службата за контрол над лекарствата, за да ускори сертифицирането на ваксината за свинския грип.

Затова в някои държави царят съмнения относно надеждността и на сегашната китайска ваксина срещу коронавирус – например в Турция, макар че тя вече е поръчала 50 милиона дози. За да подчертае доверието си в китайската ваксина и да я рекламира, турският министър на здравеопазването дори оповести, че в идните дни смята публично да се ваксинира.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.