Поредната провокация на Ердоган

Звучи като виц: турското правителство предупреждава туристите, които пътуват за Германия. Една държава на произвола обвинява в расизъм една правова държава.

Всъщност последната провокация от Анкара изобщо не е смешна. Ердоган съвсем не се шегува: според него Германия е опасна и турските граждани трябва да бъдат предупредени за тази опасност.
В същото време все повече бежанци от Турция подават молби за политическо убежище в Германия. След опита за преврат в Турция миналата година много граждани на тази страна се надяват да получат убежище в Германия. Само през юли бяха подадени повече от 600 молби за убежище, а за последните две години броят им се е увеличил тройно.

Откакто се надигна бежанската криза, в Германия десният популизъм става все по-популярен. Партията „Алтернатива за Германия” вероятно ще влезе в новия Бундестаг – така за пръв път след Втората световна война крайната десница ще бъде представена в парламента. Александър Гауланд, който е неин водещ кандидат, наскоро дори предложи Германия да се освободи от Айдан Йозогуз, правителствената пълномощничка по миграцията, и „да я изпрати в Анадола“ (Йозогуз е от турски произход). Прокуратурата разследва случая по подозрение в разпалване на етническа омраза. Това обаче изобщо не снижава подкрепата за „Алтернатива за Германия”, която на изборите за Бундестаг може да се превърне дори в трета политическа сила в страната.

Ясно е към кого се прицелва Ердоган със своето послание за „опасната“ Германия: към милионите турски избиратели, които никога през живота си не са стъпвали в Германия, а и не възнамеряват да го направят. Неговият интерес е насочен към вътрешната политика, той се обръща към своите привърженици. Властелинът в Анкара иска едновременно да покаже сила и да демонстрира пред Германия новото си самочувствие. Той вече веднъж стори същото по време на агитацията за референдума в Турция, който промени конституцията и разшири пълномощията му. Сега Ердоган се възползва от предизборната борба в Германия и от предложението на Меркел и на Шулц да бъдат спрени европреговорите с Турция, за да ескалира допълнително напрежението.

В официалното съобщение на турското правителство се казва още, че турските граждани „трябва да стоят настрана от предизборните мероприятия на политическите партии“ и да избягват онези места, където се провеждат митинги и демонстрации „на терористични организации, които германските власти поддържат или търпят„.

Последната провокация от Анкара

Провокациите на Ердоган

Ердоган твърди, че Германия привлича много привърженици на забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Това обвинение не е ново, а правителството в Берлин дори не оспорва фактите. Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване) определя ПКК като „най-мощната чуждестранна екстремистка организация в Германия„. Според Ердоган, Германия не взимала достатъчно сериозни мерки срещу ПКК и дори давала закрила на терористи. Това обвинение е съвсем безпочвено. Тази партия е забранена в Германия още от 1993 г., наказуемо е дори да се излагат на публично място портрети на лидера на ПКК Йоджалан. Само през миналата година в Германия бяха заведени 4500 наказателни процедури срещу членове и симпатизанти на ПКК. Така че забранената кюрдска партия едва ли представлява заплаха за турските туристи в Германия.
Германия изобщо не бива да се стряска от посланието на Ердоган. То е поредната му провокация срещу една страна, която зачита принципите на правовата държава. И идва от страна, която често пъти бива обвинявана в произвол.

Всъщност предупреждението към турските туристи, пътуващи за Германия, е просто ответна мярка след предупреждението, което Берлин отправи към германските туристи, посещаващи Турция. В позицията на германското външно министерство по въпроса изрично се посочва, че „все повече германски граждани стават жертва на произволни арести“ в Турция. Преди няколко дни германо-турският журналист Дениз Юджел „отпразнува“ 44-ия си рожден ден зад решетките в Турция. А в понеделник дойде новината, че в Истанбул е било арестувано едно германско семейство. И няма никакви признаци, че турските власти възнамеряват да спазват процедурите на правовата държава.

За отклоняване на вниманието

С поредната си провокация Ердоган може би ще спечели точки у дома. Но тя едва ли ще отклони вниманието на неговите партньори в чужбина от все по-масовото нарушаване на човешките права в Турция.

Все още много държави в ЕС не са съгласни да се прекратят преговорите за еврочленство на Турция. Но следващата провокация положително вече чука на вратата. И най-добре е германското правителство да тълкува предупреждението на Ердоган към туристите по единствения правилен начин: като вътрешнополитическа маневра за отклоняване на вниманието.