You dont have javascript enabled! Please download Google Chrome!

Последната провокация от Анкара

Последната провокация от Анкара Последната провокация от Анкара

Поредната провокация на Ердоган

Звучи като виц: турското правителство предупреждава туристите, които пътуват за Германия. Една държава на произвола обвинява в расизъм една правова държава.

Всъщност последната провокация от Анкара изобщо не е смешна. Ердоган съвсем не се шегува: според него Германия е опасна и турските граждани трябва да бъдат предупредени за тази опасност.
В същото време все повече бежанци от Турция подават молби за политическо убежище в Германия. След опита за преврат в Турция миналата година много граждани на тази страна се надяват да получат убежище в Германия. Само през юли бяха подадени повече от 600 молби за убежище, а за последните две години броят им се е увеличил тройно.

Откакто се надигна бежанската криза, в Германия десният популизъм става все по-популярен. Партията „Алтернатива за Германия” вероятно ще влезе в новия Бундестаг – така за пръв път след Втората световна война крайната десница ще бъде представена в парламента. Александър Гауланд, който е неин водещ кандидат, наскоро дори предложи Германия да се освободи от Айдан Йозогуз, правителствената пълномощничка по миграцията, и „да я изпрати в Анадола” (Йозогуз е от турски произход). Прокуратурата разследва случая по подозрение в разпалване на етническа омраза. Това обаче изобщо не снижава подкрепата за „Алтернатива за Германия”, която на изборите за Бундестаг може да се превърне дори в трета политическа сила в страната.

Ясно е към кого се прицелва Ердоган със своето послание за „опасната” Германия: към милионите турски избиратели, които никога през живота си не са стъпвали в Германия, а и не възнамеряват да го направят. Неговият интерес е насочен към вътрешната политика, той се обръща към своите привърженици. Властелинът в Анкара иска едновременно да покаже сила и да демонстрира пред Германия новото си самочувствие. Той вече веднъж стори същото по време на агитацията за референдума в Турция, който промени конституцията и разшири пълномощията му. Сега Ердоган се възползва от предизборната борба в Германия и от предложението на Меркел и на Шулц да бъдат спрени европреговорите с Турция, за да ескалира допълнително напрежението.

В официалното съобщение на турското правителство се казва още, че турските граждани „трябва да стоят настрана от предизборните мероприятия на политическите партии” и да избягват онези места, където се провеждат митинги и демонстрации „на терористични организации, които германските власти поддържат или търпят“.

Провокациите на Ердоган

Ердоган твърди, че Германия привлича много привърженици на забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Това обвинение не е ново, а правителството в Берлин дори не оспорва фактите. Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване) определя ПКК като „най-мощната чуждестранна екстремистка организация в Германия“. Според Ердоган, Германия не взимала достатъчно сериозни мерки срещу ПКК и дори давала закрила на терористи. Това обвинение е съвсем безпочвено. Тази партия е забранена в Германия още от 1993 г., наказуемо е дори да се излагат на публично място портрети на лидера на ПКК Йоджалан. Само през миналата година в Германия бяха заведени 4500 наказателни процедури срещу членове и симпатизанти на ПКК. Така че забранената кюрдска партия едва ли представлява заплаха за турските туристи в Германия.
Германия изобщо не бива да се стряска от посланието на Ердоган. То е поредната му провокация срещу една страна, която зачита принципите на правовата държава. И идва от страна, която често пъти бива обвинявана в произвол.

Всъщност предупреждението към турските туристи, пътуващи за Германия, е просто ответна мярка след предупреждението, което Берлин отправи към германските туристи, посещаващи Турция. В позицията на германското външно министерство по въпроса изрично се посочва, че „все повече германски граждани стават жертва на произволни арести” в Турция. Преди няколко дни германо-турският журналист Дениз Юджел „отпразнува” 44-ия си рожден ден зад решетките в Турция. А в понеделник дойде новината, че в Истанбул е било арестувано едно германско семейство. И няма никакви признаци, че турските власти възнамеряват да спазват процедурите на правовата държава.

За отклоняване на вниманието

С поредната си провокация Ердоган може би ще спечели точки у дома. Но тя едва ли ще отклони вниманието на неговите партньори в чужбина от все по-масовото нарушаване на човешките права в Турция.

Все още много държави в ЕС не са съгласни да се прекратят преговорите за еврочленство на Турция. Но следващата провокация положително вече чука на вратата. И най-добре е германското правителство да тълкува предупреждението на Ердоган към туристите по единствения правилен начин: като вътрешнополитическа маневра за отклоняване на вниманието.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!