пт. дек. 2nd, 2022

Поредният гаф на Борисов

За премиера хеликоптер има, но не и за спасяване на пострадалите в планината. Защо България се оказа единствената държава в ЕС без летящи линейки?

България е единствената държава в ЕС без хеликоптери за медицински цели. Инцидентите в планината през последните дни за пореден път откроиха спешната нужда от тези машини. Ако ги имаше, както каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, акцията в Стара планина, при която бяха спасени четирима души, би продължила час и половина вместо 11 часа.

Когато обаче властта има да прави политически пиар, хеликоптери се намират без проблем. Във вторник министър-председателят Борисов инспектира с вертолет строежа на магистрала „Хемус„. Събитието бе предадено на живо в профила му във Фейсбук и отразено от медиите.

Докато г-н Борисов лети на воля обаче се оказва, че управляващите са подценили необходимостта от закупуване на хеликоптери-линейки. Те, разбира се, биха се ползвали не само от ПСС.

Последната въздушна линейка в България е продадена през 2019-а година. През февруари 2020-а заместник-министърката на регионалното развитие Деница Николова обеща (в отговор на петиция, подписана от повече от 10 хиляди души), че за два хеликоптера с такова предназначение ще бъдат заделени 20 милиона лева по оперативна програма „Региони в растеж„. Тръжната процедура все още тече, а според Георги Спасов от „Хели Ер“ – фирмата, чиято собственост са били последните две летящи линейки – тези средства са крайно недостатъчни. Нужни са поне 26 милиона лева, като отделно се предвидят и пари за обучение, пилоти и поддръжка. 

Обиколките на г-н Борисов – докато шофира служебната джипка или просто наблюдава „как се наливат основите“ от хеликоптер, самолет, влак и т.н. – целят определен медиен ефект. Замисълът е всички да могат да усетят личната му ангажираност с обществените дела или просто да го зърнат. Г-н Борисов познава отлично правилата на политическия маркетинг и успешно използва инспекциите, за да напомни за себе си, да повиши доверието на избирателите и укрепи властта си. Тези похвати са част от политическия театър не само у нас.

Проблемът е в приоритетите. За отбраната кабинетът намери милиарди – 2,2 милиарда лева за осем самолета F-16 Block 70 и един милиард за бойни кораби. Сектори като здравеопазването, както безмилостно показа кризата Ковид-19, обаче са финансирани крайно недостатъчно. България не може без отбрана. Но какво са 26 милиона лева за два хеликоптера на фона на няколко милиарда?

Може да се възрази, че Борисов в редица случаи е изпращал правителствения хеликоптер и правителствения самолет в помощ на обикновени граждани. Например, по негово разпореждане, през януари 2017-а болно петгодишно момченце от Бургас бе транспортирано с хеликоптер до Пирогов в София. Но никак не изглежда невероятно в основата на тези жестове поне отчасти да стоят и хладни политически сметки.

Не, не е изненада, че на премиера междувременно му е била представена пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването за медицинска евакуация по въздух на пострадали граждани. И му е било докладвано за предприетите действия за купуването на хеликоптер с европейски средства, както и за осигуряването на финансиране за ремонт на четири вертолета „Кугър„, собственост на Министерството на отбраната. Дали обаче тази развръзка е повод за гордост?