Кажете на другите

Информирайте, когото сметнете за добре, освен ако семейството изрично не Ви е помолило да не предприемате нищо. Колкото и да е неприятно да съобщите подобна вест, хората от обкръжението на починалия трябва да знаят. Освен това след тежката загуба, опречалените може и да нямат време и сили да информират познатите му.

Поднесете своите съболезнования

Когато научите за смъртта на някого, намерете начин да изкажете съболезнованията си на неговите близки. Най-добре е това да стане лично, но ако е твърде неловко за Вас, можете да го направите и чрез телефонно обаждане. В краен случай използвайте писмена форма.

Погребението

Ако не познавате религията на починалия, постарайте се да получите информация, преди да отидете на погребението. Ако сте близък на семейството, попитайте ги какво е прието. В някои случаи краят на земния път се отбелязва с молитви, в други – опечалените пускат любими песни на починалия и пр. Когато не познавате семейството и не е удобно да се обърнете към тях с подобни въпроси, потърсете детайли около традициите в интернет, попитайте в погребалния дом или храма.

Няколко думи

Ако сте бил близък на починалия и на погребението се даде шанс на приятели и познати да кажат няколко думи за него, не се притеснявайте да го направите. Неговите близки ще се зарадват, че проявявате уважение. Разкажете за някакво съвместно преживяване или за друг спомен, свързан с починалия.

Покажете загриженост

За да покажете уважение и съпричастност към близките на починалия, изпратете нещо. Това могат да бъдат цветя или храна. Различните религии приемат за редно различни неща. На юдеи се носи храна, на будисти или последователи на индуизма – цветя, а на християните – както храна, така и цветя.

Облеклото

В повечето случаи са приети тъмните тонове. Най-добре е да изберете тъмен (по възможност черен) костюм, бяла риза и тъмна вратовръзка.

Ритуали

В много религии погребението е съпътствано от различни ритуали. При православните християни това са нощното бдение (нощта преди погребението), сбогуването с починалия в дома му в деня на погребението и посрещането на гости след него.
На самото бдение се приема присъствието само на най- близките. Ако сте сред тях, знайте, че ковчегът обикновено е отворен. Пази се тишина, защото според вярванията това е времето, в което душата на починалия се пренася в отвъдния свят.

На следващия ден в дома на опечалените идват познати на починалия, за да си вземат сбогом с него. Ковчегът отново е отворен. Ако имате сили, приближете се, за да се простите с човека и оставете цветята на мястото и по начина, по който другите са го направили. Ако не желаете, не сте длъжен. Просто преминете покрай ковчега и заемете своето място.

Информация за посрещането на гости след церемонията можете да получите от свещеника. На събирането обикновено присъстват както близки, така и просто познати хора. Не е задължително да отидете, ако семейството не Ви покани.

Предложете помощ на опечалените

Ако Ваш познат почине, предложете на близките му помощта си. Ако сте техен съсед, можете да помогнете, като наглеждате къщата им, докато трае погребението (ако е неудобно да отидете). Ако сте близък, може да помогнете с приготвянето на храната и пр.

Знайте, че в повечето случаи следващите месеци са изключително тежки за семейството на починалия. Бъдете съпричастен. Обаждайте им се, пишете им, ходете им на гости. Компанията на други хора би ги разсеяла и разведрила.