Какво да кажем, това което турското не успя за близо 500 год., комунистическото робство го постигна за по-малко от 50 год., един обезверен и смачкан народ, и комунистическа ДС мафиотска наглост ! И докато католическата църква не предаде народите си, висшия клир на БПЦ служеше активно на Червената КГБ -ДС коминтерновска мафия и също стана проводник на руското КГБ православие и имперски амбиции !
От патриарха и владиците до свещениците всички са служили на БКП – ДС и сатаната, не и на народ и отечество, камо ли на Бога, без изключение !
И сега тия същите Юди, обясняват как всичко което правили като агенти на КГБ и ДС било в името на вярата, Бога и народа ! И искат да им вярваме ! … Вярвайте им! И на Кирил, и на Николай, и на Митьо Гестапото, и на Митьо пищова, и на Доган, разлика няма! След прокомунистическия преврат на 9 септември 1944г. и окупацията на България от Червената армия в страната се установява режим на войнстващ атеизъм. По заповед от Москва започва тотално унищожение на българската интелигенция.
На жестоки гонения са подложени българските православни свещеници. Много от тях са убити без съд и присъда. Други изчезват безследно или са избивани по лагерите и затворите на комунистическа България.
Мащабите на терора срещу православните свещеници е голям. По данни на Съюза на репресираните в България след 9.09.1944г. 500 свещеници от 2 500 са били репресирани. От тях около 150 са убити. Според Илия Галчев за периода от 9.09.1944г. до 1.12.1945г. само в 8 епархии Софийска, Неврокопска, Видинска, Доростолска и Червенска, Врачанска, Пловдивска,Великотърновска, Варненска и Преславска, от комунистическия червен терор са пострадали 147 души свещници.
Повече от 100 свещника са съдени от ,,Народния съд“ през 1945г.
Част от тях са съдени задочно, защото вече са били убити или са с неизвестна съдба. В архивите се споменава за „13 ликвидирани“, т. е за изпълнени присъди от трибуналите. И до днес обаче няма пълен списък на пострадалите духовници и едва ли ще има, защото тези престъпления в по-голямата си част никъде не са документирани.
Последиците от гоненията са сериозни. БПЦ е подчинена и обезличена. Оглавява се от послушни възпитаници на БКП или Москва. Унищожителния удар от ,,кръстоносния поход“ на българските комунисти срещу българското православно духовенство се чувстват и до днес. Потърпевша е не само БПЦ , която още не може да се отърси от зависимостите си от комунистическия период, но и цялото българско общество.
Комунистическите репресии срещу църквите в България.