СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ По-добре да не галим котки?
ср. сеп. 28th, 2022

По-добре да не галим котки?

Китайски учени от Харбин са установили, че новият коронавирус може да се размножава сред котките. Те могат и да си го предават една на друга, но това не става толкова лесно, твърди изследователят Хуалан Чен.

На какво да обърнем внимание?

Собствениците на котки обаче не бива да изпадат в паника: животните много бързо изграждат антитела срещу вируса, т.е. не остават дълго заразни. Все пак възрастните хора и тези с предишни заболявания по-добре да не пускат котката си на разходки извън дома. И всички трябва добре да мият ръцете си след като са галили котка.

При кучетата е друго

При кучетата нещата стоят малко по-различно: кучешкият организъм не е благоприятна среда за размножаване за вируса, отбелязват в изследването си китайските учени. Така че собствениците на кучета могат да продължат спокойно да извеждат четириногите на разходка.

Кой кого може да зарази?

Това домашно прасе, отглеждано в Рим, няма причини да се бои от кучето. Кучето също няма защо да се опасява от прасето. При свинете коронавирусът също няма почти никакъв шанс, твърдят учените.

Пор под карантина

При белките нещата стоят по-различно. Както и при поровете. Въз основа на направените с тях експерименти е установено, че и при тези животни коронавирусът може да се размножава точно както при котките. Пренасянето на заразата става чрез въздушно-капкова инфекция. Медици са установили наличие на вируса във взети проби от гърлото и носа на порове и котки, но не са открили инфекция в белите дробове.

Кокошките – заплаха за хората?

А опасни ли са кокошките? Или другите пернати? Не, казват учените. Хората не бива да се безпокоят, тъй като кокошките практически имат изграден имунитет срещу коронавируса. Това се отнася и за патиците, както и за други видове птици.

Когато човекът стане опасен за животните

Но не само човекът може да се зарази от животните. А и обратното. В една зоологическа градина в Ню Йорк бил направен положителен тест на четиригодишната тигрица Надя. „Това е първият случай, в който диво животно се заразява с коронавирус от човек„, казва главният лекар на зоопарка.

Прилепите – единственият виновник?

Прилепите са смятани за вероятен причинител на коронавируса. Но ветеринарните лекари предполагат, че през декември 2019 година в Ухан между прилепите и човека се е намесил и друг животински вид, който е предал заразата. Може би все пак котка или пор?

Или този разбойник?

Люспениците, наричани и панголини, също са под подозрението, че са виновни за пренасянето на вируса. Най-вероятно новият коронавирус се е предал от прилеп на панголин, а от там и на човека. Учени от Хонконг, Китай и Австралия са установили у панголините вирус, който много прилича на коронавируса. На китайските животински пазари се търгува нелегално с люспеници.