Платените постинги от Русия

Платените постинги от Русия Платените постинги от Русия

Платените постинги от Русия и изборите в САЩ

Фейсбук съобщава, че руснаци са купили рекламно място за 100 000 долара, за да се намесят във вътрешната политика на САЩ. Основната им цел е била да изострят противоречията в обществото.

След задълбочено проучване, социалната мрежа Фейсбук е установила, че потребители от Русия са закупили рекламно място за около 84 000 евро, за да повлияят на американските президентски избори. Това съобщават администраторите на Фейсбук в своя блог. Идентифицирани били 470 акаунта, публикували около 3000 постинга между юни 2015 и май 2017 година. В голяма част от тях изборите или кандидатите не се споменават пряко, съобщават администраторите от Фейсбук. Целта на неизвестните потребители е била да изострят противоречията в общественото мнение по спорни теми, като междурасовите напрежения, миграцията или закона за притежаване на оръжие. 2200 рекламни постинга на стойност 50 х. долара потенциално са се отнасяли към политически теми. Администраторите на Фейсбук са уведомили за това американските власти. Социалната мрежа не е установила подобна активност в Германия в навечерието на изборите за Бундестаг.

Улики срещу Русия

Още през април Фейсбук предупреди, че в мрежата се извършват злоупотреби с политическа цел. Сега администраторите разполагат с повече улики, че в тази история хората зад кулисите са от Русия. В САЩ извънредният следовател Робърт Мюлер в момента разследва руското влияние върху миналогодишните президентски избори. Социалната мрежа Фейсбук беше обвинена, че не е сторила достатъчно срещу манипулациите на общественото мнение чрез фалшиви новини и пропаганда в предизборната борба. Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отхвърля категорично обвинението, че това е оказало влияние върху изборните резултати. Оттогава насам Фейсбук усъвършенства методите си в борбата срещу фалшивите новини и оказването на политическо влияние посредством фалшиви акаунти.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.