СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Патриотите и онези 300 лева
пт. сеп. 30th, 2022

Патриотите и онези 300 лева

Патриотите със зъби и нокти се борят за пенсионерите. Заради тях дори били готови да се откажат от правителството. Пенсионната им програма може и да не е реалистична, но пък покрай нея те се сдобиха с нов имидж.

Всички партии играят за националистите. Ако не вярвате, пуснете телевизора и ще видите: в момента в България няма нито една формация, която да брани интересите на пенсионерите така, както Обединените патриоти. Поне така излиза от разговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Патриотите предлагат абсурдни увеличения на пенсиите, но кой ли би навлизал в подробности на фона на общото послание, което гласи: патриотите са готови да жертват в името на пенсионерите цяло правителство. Някоя друга партия с подобна решимост?

Свикнали сме да четем и слушаме за патриотите само тогава, когато се говори за пребиване на някой бежанец, за бутане на възрастна жена на границата или за събаряне на някоя ромска махала. Но ето, че с помощта на ГЕРБ патриотите влизат и в друга роля – тази на социален защитник. ГЕРБ им я подарява на два пъти: веднъж, канейки ги кани в правителство, и втори път, обяснявайки им с разумни аргументи, че пенсиите не могат да се увеличават заради едното внезапно хрумване. Колкото по-дълго тече разговорът, толкова по-силно е внушението, че патриотите са единствен и непреклонен защитник на българския пенсионер.

Накратко: резултатът от преговорния процес за съставяне на правителство няма да е точно правителство. А възникването на класическия ултранационализъм – онова образувание, което прокарва едновременно ксенофобски настроения и популистка социална политика, преди да доведе повярвалите в него до катастрофа.

Фактите около пенсионния спор

Патриотите настояваха за повишаване на минималната пенсия до 300 лева. В хода на преговорите те дадоха да се разбере, че са съгласни и на минимална пенсия от 200 лева. Разговорът продължава, така че параметрите ще се променят, но е важно едно уточнение: едва в последните дни патриотите взеха да говорят за преизчисление на „всички“ пенсии. Доскоро те споменаваха само минималната. Факт, който икономистите коментират като недоразумение, защото ако се повиши минималната пенсия до 300 лева, без да се променя средната пенсия, двете биха се изравнили. Така хората биха загубили стимул да се осигуряват на високи заплати, след като в проекция биха получили същата пенсия, която биха имали и с ниски вноски. За икономиста Георги Ангелов това не би било добре за цялата пенсионна система в дългосрочен план.

Що се отнася до конкретните числа, ето какво би струвало на бюджета едно повишение на минималната пенсия до 300 лева: „Между 1 милиард и 1 милиард и 200 милиона лева на година„, казва Георги Ангелов. Сп

Президентът Румен Радев остави на парламента да реши за гласуването в чужбина

оред него, такива пари има, но ако се дадат за това, значи не биха останали пари за образование, заплати или магистрали. Според изчисления на ГЕРБ, цитирани в пресата, едно увеличение на минималната пенсия до 200 лева би струвало далеч по-малко – около 300 милиона лева на година. „Това звучи по-реалистично„, казва Ангелов. Според него, промяна от такова естество би могла да се извърши, без да доведе до големи сътресения на цели сектори. Въпросът е как ще се развиват преговорите оттук нататък и дали предложенията няма да засегнат и всички останали пенсии. Икономистът напомня, че целият разговор за пенсиите би следвало да произтича от цялостна визия за приоритетите в политиката. Но това пожелание няма как да се приложи към популистки партии.

Какво казват другите партии?

Стане ли дума за пенсии, човек е свикнал да отвори програмата на БСП – по-социална от нея не би следвало да има. Само че социалистите, които традиционно разчитат на по-възрастен електорат и затова биха имали основание да обещават космически пенсии, се държат по-сдържано от патриотите. Преди изборите те известно време настояваха да се осъвременят „най-старите пенсии с 20%„, но после се отказаха от конкретното споменаване на проценти и вписаха в предизборната си програма по-абстрактното искане за „преизчисляване и намаляване на разликите между старите и новите пенсии“.

Популистката „Воля“ пък направо беше казала, че патриотите прекаляват с тяхното искане за минималната пенсия от 300 лева. Експертите на Марешки били изчислили, че реалистичното искане е за 230 лева минимална пенсия.

ДПС също се впуска в изричен коментар на предложението на патриотите. В предизборната им програма пише: „Достигането на минималните пенсии до 300 лв., както и увеличението на минималната и средна работна заплата не са възможни цели, тъй като в периода 2005-2009 те пораснаха с почти 100%, но при условие на икономически растеж от над 6%.“

Що се отнася до ГЕРБ – победителят в изборите, който преговаря с патриотите и чието мнение тежи най-много – за тях темата с пенсиите почти отсъства. От ГЕРБ са предвидили съвсем друго харчене на пари от бюджета: за заплати, за образование, за инфраструктура. А пари за всичко няма.