Болните в България – с най-малък шанс

При това Касата плаща по правило само най-евтиното лекарство от дадена група, а това обикновено е някакъв генеричен препарат, т.е. евтино копие на оригиналния. И понеже генеричните препарати могат да се появяват на пазара чак десет години след въвеждането на някое ново лекарство, т.е. когато изтече лицензът на оригиналния препарат, става ясно, че българите се лекуват предимно с остарели лекарствени средства, чиито неблагоприятни странични ефекти по правило са и по-големи. Който не е съгласен да се лекува с евтините генерични препарати, а иска оригиналния продукт, трябва обаче да си плаща сам. Или да си търси спонсори и да разчита на богати роднини от чужбина.

Качеството на медицинското обслужване и снабдяването с модерни лекарствени средства са решаващ фактор, който може да удължи или да съкрати живота на пациентите. Според изследване на Европейското сдружение на онкоболните, България е на едно от последните места в Европа по отношение на шансовете за оцеляване при онкологично заболяване. В западните части на Европа шансовете на тези хора са с близо 40% по-добри.

Смехотворните намаления на НЗОК

Сравнителни данни за Европа показват, че болните в България доплащат най-много от джоба си за медикаменти в сравнение с останалите страни в Общността – става дума за цели 56%. Средната стойност на доплащанията в останалата част на Европа е 18%. Намаленията, които пациентът получава от цената на лекарствата, отпускани от НЗОК, често са толкова смехотворно ниски, че просто не си заслужава човек да ходи по мъките на медицинската бюрокрация. Често медикаментът може да се купи на почти същата цена и на свободния пазар.

За цялата минала година са били продадени словом и цифром две опаковки от едно определено лекарство, за което Касата прави намаление. Явно обаче някой просто се е объркал, та го е купил с рецепта през Касата, вместо на свободния пазар без намаление

Независимо от това разходите на НЗОК за медикаменти растат главоломно. По данни на Касата, цитирани от Медиапул, увеличението само за 2015 година възлиза на 900 милиона лева, като разходите по лекарствата на онкоболните са скочили почти двойно за период от две години (2012- 2014). Държавата е принудена да икономисва и го прави. В края на миналата година министърът на здравеопазването д-р Петър Москов постави на фармацевтичните производители ултиматум: ако не предложат по-големи отстъпки в цените на препаратите, за които няма алтернатива, няма да бъдат плащани вече от Касата. Онова, което се случи, едва ли може да се отчете като успех. „От плащаните изцяло или частично над 3000 лекарства от НЗОК, от началото на 2016 отпаднаха повече от 1000, сред които цели групи от антибиотици, редица болкоуспокояващи, 12 лекарства за онкоболни, като за поне две от тях няма алтернатива