Паспорт никога не е бил издаван

Скандалът с дипломатическия паспорт на Борис Бекер. За да се спаси от течащата срещу него процедура по обявяване в несъстоятелност във Великобритания, тенис легендата Борис Бекер се сдоби с имунитет на дипломат. Има обаче съмнения, че дипломатическият му паспорт е фалшив.

Всъщност сагата трябваше да приключи съвсем скоро: на 21 юни процедурата по обявяване в несъстоятелност срещу Борис Бекер, която се води във Великобритания, трябваше да бъде финализирана, с което дълговете на бившата тенис звезда щяха да бъдат опростени. Ликвидаторът Марк Форд обаче подаде молба за удължаване на процедурата и се оплака от недостатъчната готовност на Бекер да сътрудничи. Британски съд междувременно одобри молбата. А това означава, че юридическите спорове около тенисиста не са приключили.

Преди няколко дни обаче адвокатите на Борис Бекер представиха изненадващо негов дипломатически паспорт. Той осигурява имунитет на Бекер и го предпазва от по-нататъшни съдебни процедури. Сега обаче около този документ се разплита истинска криминална история.

Паспорт никога не е бил издаван

Самият Борис Бекер твърди, че е бил назначен за аташе на ЕС в Централноафриканската Република (ЦАР) по въпросите на спорта, културата и хуманитарните въпроси. Това потвърждава и посланикът на ЦАР в ЕС Даниел Емери Деде в интервю за ДВ. „Потвърждавам, че Борис Бекер притежава дипломатически паспорт на ЦАР. Потвърждавам също, че той работи за своя сметка. Ние нямаме пари, за да му плащаме. Той е аташе в посолството в Белгия, за да помогне на ЦАР да се възстанови от кризата след гражданската война„, заяви Даниел Емери Деде. Външният министър на Централноафриканската Република Чарлз-Армел Дубане обаче категорично опровергава това изявление. „Не съм подписвал какъвто и да било документ, който да позволява на Борис Бекер да се нарича централноафрикански дипломат, въпреки че при посещението ни в Брюксел му беше обещано да бъде назначен за аташе. До този момент не съм подписвал никакъв подобен документ, издаден от президента на ЦАР или пък от външното министерство, което ръководя„, заяви Дубане.

Пикантното в цялата история е, че под вероятния дипломатически паспорт на Борис Бекер, копие от който е на разположение на Дойче Веле, стои подписът на същия този външен министър Дубане. Той обаче отрича да е издавал дипломатически паспорт на Борис Бекер и настоява да види документа, за да потвърди неговата автентичност или пък да я отхвърли.

Фалшив ли е дипломатическият паспорт на Борис Бекер? Или външният министър на ЦАР лъже?  Една снимка, публикувана на уебстраницата на посолството на ЦАР в Белгия, издава по-специални отношения между африканската държава и тенис легендата. По-специални от това, което външният министър посочва.  На нея се вижда Борис Бекер, седнал зад внушително по размери бюро, а зад гърба му – знамето на ЦАР и редица централноафрикански дипломати. През уикенда обаче тази снимка изчезна от уебстраницата на посолството.

Берлинските адвокати на Борис Бекер не обелват нито дума – въпреки многократните запитвания на Дойче Веле. Мъжът, който вероятно е свързал Борис Бекер с централноафриканското правителство – Щефан Велк, също мълчи. Дойче Веле успя да го открие в Хонгконг. Досега обаче той не е реагирал на въпросите ни. Щефан Велк е бизнесмен от провинция Хесен, който има контакти сред икономическите и политическите среди по цял свят. И той е част от гореспоменатата снимка, свалена от сайта на централноафкиранското посолство – на нея той е застанал до групата дипломати и е обозначен като такъв.

Бекер никога не е посещавал ЦАР

В Централноафриканската република досега не са знаели почти нищо за паспортната сага. Очевидно правителството действа дискретно, защото медиите в страната не са подхванали темата.

Борис Бекер минава за приятел на президента Фаустин-Аршанж Туадера. Външният министър Дубане разказва пред ДВ, че Бекер е имал две срещи с президента. „Те сигурно са разговаряли и за евентуален ангажимент във връзка с интересите на Централноафриканската република. Но днес мога да Ви уверя, че Борис Бекер не е част от моя дипломатически персонал„, заяви той.

Посланикът на ЦАР в ЕС Даниел Емери Деде признава, че Борис Бекер познава добре Централноафриканската република, но никога не я е посещавал.

Ако Борис Бекер поне веднъж беше летял до Централноафриканската република, щеше да се сблъска с етнически и религиозно мотивираните битки, които разтърсват страната. От началото на гражданската война през 2013 до днес почти една четвърт от гражданите на ЦАР са се превърнали в бежанци. По данни на ООН, почти всеки втори жител на страната е зависим от хуманитарни помощи. ЦАР заема последното място в Глобалния индекс за развие, който обхваща 188 държави.