Да не би да свикваме с атентатите? Ако съдим по медийното им отразяване – очевидно да. В статиите си за нападенията в Париж пресата допусна много по-малко грешки в представянето на информацията, отколкото след атентатите от 11 септември, след взривовете в лондонското метро или след удара срещу “Шарли Ебдо”.

Ако съдим по подбора на френските “Льо Монд”, “Льо паризиен” и “Франс 24”, в първите два дни след парижките атентати неверните и заблуждаващи информации се броят на пръстите на едната ръка и изглеждат като резултат от разбираемо объркване.

Историята със сирийския паспорт

Фатална сред тях е информацията за намерения до един от терористите сирийски паспорт. Защото залогът в тази история е политически – сирийският паспорт говори за човек, пристигнал съвсем наскоро от Сирия и преминал по маршрута на бежанците. Ако тази информация е вярна, това би означавало, че сред атентаторите може да е имало поне един бежанец – обстоятелство, което би подхранило страховете от мигрантската вълна и би улеснило взимането на решение за затваряне на европейските граници.

Много медии, в това число уважавани издания от САЩ и Франция, нарекоха единия камикадзе с името, посочено в намерения до него паспорт: Ахмад ал Мохамад. В действителност обаче не е ясно кой е самоубилият се атентатор. Потвърдено от полицията е само това: паспортът е фалшив. Но човек със същия паспорт е бил регистриран на гръцкия остров Лерос на 3 октомври тази година. Отделно от това, отпечатъците на атентатора съвпадат с отпечатъци, “взети в Гърция през октомври по време на проверка”, както обясни прокурорът на Париж. Дали това означава, че атентаторът е един от хилядите бежанци, все още не е потвърдено, макар да е много вероятно.

Въпреки тази неяснота и въпреки факта, че дори и да е влязъл с бежанците един терорист не може да бъде представян като обобщение на цялата маса от хора, лишени от дом, препитание и родина, историята послужи за аргумент на много европейски държави, които заявиха, че вече няма да приемат бежанци. България е сред тези страни. Полша също.

На вълната на масовия интерес към “сирийския паспорт”, лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен обяви, че “поне един от атентаторите” е дошъл с бежанците и призова Франция да спре “незабавно” приема им.

Но не става дума само за Европа – към понеделник вечерта губернаторите на 23 американски щата заявиха, че няма да приемат бежанци. Голяма част от тези щати да са под републиканско управление, а впечатление прави губернаторката на Ню Хампшир Маги Хасан, избрана от Демократическата партия, която се обяви за спиране на притока на бежанци от Сирия, “докато силите на разузнаването и отбраната не потвърдят”, че “проверката на всички бежанци, включително на тези от Сирия, е възможно най-добрата”. Така недоразплетената история на един фалшив паспорт се оказа способна да обърне политиката на цели държави.

Други медийни неточности

Останалите пропуски, несъвършенства и неточности в информацията за парижките атентати определено не са с мащаба на сюжета с паспорта. В повечето случаи те са продукт на чисто объркване или пък резултат от търсене на “положителния герой” в трагичния низ от събития. Като например историята за полицая-мюсюлманин. Твърди се, че атентаторите-самоубийци на Стад дьо Франс не са могли да влязат в стадиона и да се взривят сред публиката, защото ги е спрял полицай на име Зухеир, който бил мюсюлманин. Има доста публикации за този герой, но истината е друга – Зухеир е името на полицай, който е предположил, че някой друг от неговите колеги е спрял атентаторите. Цитиран е от “Уол стрийт джърнал”, а после е погрешно преразказан в социалните мрежи. Впрочем, и публикацията на “Уол стрийт джърнал” не е официално потвърдена от полицията, уточнява вестник “Льо Монд”, който е разплел цялата история с полицая-герой. Все още не е ясно защо терористите не са влезли в стадиона. На 13 ноември двама от тях се взривиха пред входовете на два от секторите, а трети се взриви на 400 метра от стадиона.

Париж @Paris 13-11-2015
Париж @Paris 13-11-2015

Друга неточна информация засяга заплахата, отправена към “Ислямска държава” от “Анонимните”. Много медии написаха, че “Анонимните” са заплашили да разкрият акаунтите на “Ислямска държава”. Но това е смесване на две новини – сегашната, че на 14 ноември представител на “Анонимните” обяви “война” и обеща на терористите “многобройни кибератаки”, и старата новина, че през март тази година “Анонимните” публикуваха няколко хиляди акаунта на “Ислямска държава” – като отговор на терористичния акт срещу “Шарли Ебдо”.

Наред с неточните информации, които бяха далеч по-малобройни в сравнение с предишни големи атентати, се ширят и обичайните параноидни твърдения, популярни в социалните мрежи. Например, че атентати не е имало. Или пък че французите тръгнали “да си отмъщават” на “арабите” и подпалили бежански лагер в Кале. За това съобщи телевизия “Франс 24”, като уточни, че пожар в лагера в Кале действително е имало, но той е бил причинен от газов котлон и е бил овладян. При това без нито един пострадал.

24 LiveWatch France 24 Live