Пълния текст на съобщението на „Инерком”

Инерком България ЕАД:

Изрядни сме, сделката е прозрачна и според най – добрите бизнес практики! – Всички разговори са водени в централата на ЧЕЗ в Прага, не поминистерствата и политическите кабинети в София, едва днес се запознахс премиера Бойко Борисов, казва в изявление пред медиите изпълнитеният директор на Инерком България ЕАД г – жа Гинка Върбакова
 
В последните седмици вие сте свидетели, а ние – потърпевши от безпрецедентната и яростна кампания, насочена срещу една коректна и изрядна пред държавата българска компания, каквато е нашата – Инерком“. Това се случва, защото сме избраният сред множество кандидати да сключи договор за продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България. Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законо съобразна сделка и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания. Яростното политизиране на продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България, достигна до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка единствено и самовъзможност за повишаване на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и съмнения, за тиражиране наспекулации. Трябва да признаем, че когато преди повече от година подготвяхме документацията за участие в тази изключително сложна, мащабна и водена по най – добрите европейски и световни стандарти сделка, сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация. Подценихме и възможността да бъдем атакувани от наши конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в своя полза, но не по законов ред или чрез откритото и прозрачно конкурентно състезание, а чрез оказване на политически натиск в България и в Чехия. Атаките срещу нас са и заради икономически интереси на вече отпаднали от преговорите кандидати, които не искат честно състезание, конкурентни предложения и законо съобразни действия, за да получат и сключат тази сделка. Те искат да спечелят „послужебен ред“, задкулисно, чрез оказване на политически натиск – както върху нас, така и върху дружеството – продавач ЧЕЗ а.с., изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени лъжи и инсинуации. Ние и нашата компания Инерком бяхме набедени за „лошите“ в една политическо – икономическа постановка. Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме!
 
Днес сме тук, за да отговорим на въпросите, които тревожат обществеността, медиите и политиците. Ще Ви разкажем кои сме, коя е компанията ни и скакво се занимаваме през последните 10 години. Защо именно ние сме избрани за купувач на ЧЕЗ сред останалите кандидати. Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме професионална биография, капацитет и финансови възможности за обезпечаване на сделката, да покажем, че имаме ясни и конкретни инвестиционни намерения и подготвен екип. Държим да защитим доброто си име и ще отговорим на всички спекулациина грозните квалификации и определения, които бяха отправени към нас и нашите дружества. Дължим това преди всичко на на хората, институциите и банките, с които работим, а и на себе си. Убедени сме, че това е наше законно право и единствено правилно и отговорно поведение в тази ситуация. Също така искаме категорично да заявим, че с нашите адвокати ще прегледаме всички изявления, обидни квалификации, откровени лъжи иинсинуации, които бяха тиражирани по наш адрес, включително и от най – високо политическо ниво. Ще търсим правата си по отношение на всички последващи спекулации и лъжи. Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, да тиражират слухове, че сме подставени лица или че участваме в схеми за скрито придобиване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда! Подобни лъжи, волно или неволно, обслужват корпоративните интереси на влиятелни кръгове.
Молим уважаемите депутати и медии да потърсят с ресурсите, с които разполагат, причините, финансовите интереси и злонамерените участници в този шантаж. Въпреки произнесените и тиражирани лъжи, ние сме готови да се срещнем с президентската институция, с политическите централи, с представители на правителството, с парламентарни комисии – с една – единствена цел – да кажем истината; да оставим фактите да говорят, да успокоим обществената, политическата и медиийната среда.
Сега за фактите по сделката:
Предварително искам да кажа, че всеки един от кандитите в тази процедура има подписан договор за конфиденциалност с изключително рестриктивни и строги клаузи, които забраняват оповестяването и коментирането на детайли, свързани със сделката. Ако попитате друг участник в същата процедура каква е структурата на финансиране на неговата оферта, той нямада ви отговори. Никой от кандидатите няма да наруши договора си за конфиденциалност. Информация за механизма на финансиране на сделката,за банковите институции, ангажирани в нея, може да бъде предоставяна единствено когато законите изискват това. Неизпълнение на договор закон фиденциалност при сделка от подобен мащаб може да предизвика прекратяване на договора за продажба и отправянето на претенции за вредикъм нас. Изискването за конфиденциалност на сделката е утвърдена, световна бизнес практика във всички големи международни сделки, каквато е и тази сделка. Участието ни в преговорите за закупуване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България, започна преди повече от година. Цялата процедура посделката и всички преговори се водеха в Чехия, съгласно чешкотозаконодателство, а договорът за покупко – продажба се сключи по английското право. Всички разговори са водени в централата на ЧЕЗ в Прага, не по министерствата и политическите кабинети в София. Не сме търсили разговори и контакти с нито един български политик, с нито един представител на българското правителство!
Едва тази сутрин се запознах с Министър Председателя г – н Бойко Борисов.
Във връзка с проведените разговори с г – н Борисов и в резултат на разразилата се дискусия сме съгласни да включим държавата в сделката така,че тя да има контрол върху електроразпределителното дружество за в бъдеще.
В нашия договор за покупко – продажба е поета дългосрочна забрана за промяна на собствеността и по тази причина ще започнем разговори с продавачите относно възможността да включим държавата в сделката.
Наши партньори и консултанти по тази сделка са едни от най – авторитетните български и международни компании. Накратко за тях:
  • Нашият юридически консултант по договора за покупко – продажбата е една от най – влиятелните и авторитетни международни компании „Алън и Овъри“. За Ваша информация, за 2016 год., според Thomson Reuters & Dealogic “Алъни Овъри” са най – голямата адвокатска кантора в света по брой сделки с 1576 транз акции с общ размер 1,2 трилиона долара.Алън и Овъри“ са най – голямата адвокатска кантора в света по брой сделки, с 1576 транзакции с общ размер 1,2 трилиона долара. Именно те осъществиха правна защита на интересите ни по време на преговорният процес за подготовката на Договора за продажба на акции между Инерком и ЧЕЗ.
  • От българска страна за свой юридически съветник се доверихме на една от водещите правни кантори – Спасов & Братанов“. Тяхното уважавано адвокатско съдружие с близо 20годишен стаж на национално и на международно ниво, с изключително богат опит в сферата на корпоративното право, сливанията и придобиванията, трансгранични финансирания и капиталови пазари. Спасов & Братанов“ осъществиха правен и регулаторен дю дилиджънс, извършиха цялото правно обслужване на процеса и също участваха впреговорите с Продавача. 
  • Нашият финансов консултант по сделката са „Мейн Кепитал“ (Mane Capital). Това е независима бутикова консултанска компания в сферата на инвестиционното банкиране, специализирана в стратегическото и финансово консултиране в областта на сливанията и придобиванията и капиталовите пазари. Mane Capital има доказан опит с международни трансакции и глобални инвеститори и компании, работи с множество инвестиционни фондове и стратегически инвеститори.
  • Deloitte България – изготвиха финансов и данъчен дю дилиджънс. Делойт България е част от една от водещите организации в страната, която предоставя професионални услуги в сферата на одита, данъчно – правни услуги, консултинга, услуги по управление на риска и консултантски услуги в областта на финансите, чрез над 230 местни и чуждестранни професионалисти.
  • Същевременно процесът по сключване на сделката в Чехия беше наблюдавани продължително одитиран от няколко от най големите международни одиторски и консултански компании. Имената и авторитета на консултантите, с които работим, сами по себе си дават абсолютна яснота, че сделката по закупуването на дружествата притежавани от ЧЕЗ а.с. в България е законосъобразна. Искам да изразя изключителната си благодарност и уважение към тях за това,че ни се довериха, оцениха нашия потенциал и ни партнираха по време на целия сложен и труден процес по осъществяване на сделката в последната година и половина.
Кои сме ние?
От лидера на една политическа сила беше зададен въпросът как може Гинкаот Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ? Мога ли и аз да върна въпрос всъщия стил? А как може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да сикупи Техноимпекс? Ние не можем да си позволим да водим дискусия наподобно ниво. Затова ще говорим с факти.
 
Ние започнахме да развиваме бизнес в енергетиката преди 10 години. Основните инвестиции на дружествата от групата на Инерком са във ВЕИ – мощности, производство на зелена енергия, строителство и реконструкция на енергийни обекти и инфраструктура, изграждане и реконструкция на жилищни и офис сгради, разработване и управление на енергийни проекти и решения.
 
За последните 10 години Инерком се утвърди на българския енергиен пазаркато уважавано дружество, коректен данъкоплатец и надежден партньор. Ние сме един от най – големите български производители на енергия от слънчева енергия. Реализирали сме множество проекти за изграждане, поддържане и реконструкция на енергийни съоръжения. В България имаме 6 работещи фотоволтаични централи. Инерком е произвела над 150 000 MW h чиста енергия, като за последните 5години оборотът на нашите дружества се е увеличил с над 300%, и за 2017 г.надхвърля 50 милиона лева. Активите на компаниите ни са на стойност над 100 милиона лева. В дейността си Инерком използва модерни и конкурентни технологии, благодарение на които постигаме оптимални производствени параметри на ВЕИ – съоръженията, които управляваме. Стремим се към дългосрочно оптимизиране на производството на електроенергия от възобновяеми източници, енергийна ефективност и намаляване на въглеродните емисии. Компаниите от групата на Инерком допринасят за спестяването на 150 000тона вредни въглеродни емисии средногодишно чрез проектите, които реализират. Ние сме член на Българската фотоволтаична асоциация, на Камарата на строителите в България и на Националната енергийна камара. Екипът ни се състои от компетентни експерти и професионалисти с отлична квалификация и дългогодишен опит. Един от тях е гжа Милена Стоева, която днес седи до мен. Тя е юрист по образование и Председател на Съветана директорите на “Инерком България” ЕАД. Има дългогодишен опит иекспертиза в сферата на енергетиката и енерго разпределителните дружества, близо 10 – годишен стаж на водещи позиции в дружества на ЧЕЗ в България до 2011.