Пак избори? Всичко е в ръцете на ИТН и ДБ

Пламен Николов получава мандата от Румен Радев Пламен Николов получава мандата от Румен Радев

Пак избори? Всичко е в ръцете на ИТН и ДБ

Днес научихме, че Слави Трифонов и Христо Иванов са най-харесваните партийни лидери в България. И по една случайност сега всичко зависи именно от ИТН и ДБ.

Слави Трифонов и Христо Иванов са най-одобряваните лидери на политически партии в България, стана ясно от проучване на “Маркет линкс”. На трето място се нарежда Мая Манолова. Готови ли са трите протестни партии за евентуални нови избори и кой би спечелил или загубил при един пореден вот?

Корнелия Нинова изигра единствения си коз

Още нещо стана ясно от проучването на “Маркет линкс” – и то не е изненада за никого: служебният кабинет се радва на одобрението на над 50 процента от българите. Вероятно затова Корнелия Нинова вчера обяви, че ако се стигне до трети проучвателен мандат и той попадне в ръцете на БСП, социалистите ще предложат състава на служебното правителство за редовен кабинет. Това изглежда като изненадващо силен и премислен ход на Нинова, която се бори с ерозиращата подкрепа за БСП отвън и с все по-гласовитата опозиция отвътре.

С недвусмислената подкрепа за кабинета “Янев” и опита за пришиване към него Нинова може да си спести нови избори, а с тях и опасността от още по-голяма изборна катастрофа, след като от 2017 до 2021 БСП загуби около 600 хиляди гласа. Ако пък този сценарий не се сбъдне, което е и по-вероятният вариант, тя ще може да се обърне към онези над 50%, които подкрепят служебния кабинет, и да им каже: “Ето, и аз ги подкрепям, ако искате да продължат работата си – гласувайте за мен”. И все пак рискът от пореден срив и изпадане на БСП до четвърто място, който се подсилва от растящия рейтинг на Христо Иванов, продължава да е налице. Така че за политическото оцеляване на Корнелия Нинова излъчването на кабинет определено е по-сигурният вариант.

За ДПС служебният кабинет е враг

Има договорка между Слави Трифонов и Румен Радев”, “играят театър и ви мамят, за да остане служебното правителство” – такива тези бяха лансирани от онази група медии, чиито послания обикновено напълно се припокриват с позициите на ДПС. Именно Движението поде най-яростната атака срещу служебния кабинет и по-конкретно срещу министрите Кирил Петков и Асен Василев. Те имаха своето обяснение за нея – с действията си в ББР, “Автомагистрали”, “Монтажи”, ДКК и агенция “Митници” те са секнали кранчето на ДПС и на почетния му председател Ахмед Доган.

Каквато и да е причината за атаката на ДПС към служебния кабинет, пределно ясно е, че от Движението нямат никаква изгода служебният кабинет да остане и още един ден на власт. И след като проектокабинет на ГЕРБ няма как да събере подкрепа, а БСП ще предложи отново служебните министри, единственият полезен ход на ДПС е с гласовете или чрез отсъствието си да подкрепи кабинета “Николов”.

Макар че при “Изправи се БГ! Ние идваме!” (ИБНИ) едни нови избори също биха могли да доведат до отпадането им от състава на Народното събрание, въпреки високия рейтинг на Манолова, най-голяма изглежда сякаш дилемата пред “Демократична България” (ДБ) и “Има такъв народ” (ИТН).

Сега всичко е в ръцете на ИТН и ДБ

Партията на Трифонов разполага с две възможности: да разчита на подкрепа от ДПС, която, ако въобще е налице, би оставила незаличимо петно върху имиджа им, или да направи пореден реверанс към ДБ. Този реверанс означава да забрави за двата си императива – “Няма да подписваме споразумение” и “Няма да променяме състава на предложения кабинет”. Като имаме предвид, че вече няколко уж категорични решения (например да не се водят преговори с останалите партии, а съставът на МС да се пази в тайна до последно) бяха ревизирани, такъв развой не изглежда напълно невъзможен.

От ДБ пък ще се изисква да смекчи тона, да приеме подадената ръка и да не си вярва прекомерно, че ако отиде на нови избори, ще увеличи още повече резултата си. Защото ако съставянето на правителство се провали заради неразбирателството между ИТН и ДБ, следващата предизборна кампания по всяка вероятност ще бъде доминирана от взаимни нападки, обиди и обвинения между двете най-големи партии сред представителите на “промяната”. А това рискува да поляризира още повече обществения дебат и за пореден път да отврати от политическия процес точно онези избиратели, които с големи усилия бяха върнати в него и направиха възможно нещо доскоро немислимо: ИТН с подкрепата на ДБ и ИБНИ да могат да излъчат кабинет, който дори БСП да няма как да не подкрепи.

Как всичко това ще се отрази на активността и резултатите от евентуални трети поредни избори и дали високият в момента рейтинг на Слави Трифонов и Христо Иванов няма да се изпари – това никой не може да предвиди. Никой не може да предвиди и дали в следващия парламент националистите няма да намерят свое представителство, което да направи формирането на мнозинство още по-трудно.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.