Отвратителна атака срещу ЛГБТИ

Открито писмо на ЛГБТИ Открито писмо на ЛГБТИ

Чуждeстранни медии: Отвратителна атака срещу ЛГБТИ. Лицемерна реакция на Борисов

Водещи политици обявиха, че са потресени от нападението срещу клуб на ЛГБТИ-общността в София. Сред лицемерите бе и бившият премиер Бойко Борисов“, пише Барбара Йортел. Ето как международни издания коментират случая.

Германският всекидневник “Тагесцайтунг” публикува информация за нападението срещу “Рейнбоу Хъб” в София, както и специален коментар по темата от Барбара Йортeл, която добре познава и следи обстановката в България. Под заглавие “Никаква изненада” журналистката пише:

“По-голямо лицемерие от това – здраве му кажи! След нахлуване в място за срещи на ЛГБТИ-общността в българската столица София всичко е изпотрошено, нападателите удрят една активистка в лицето. И какво се случва после? Водещи политици огласяват, че са потресени. Сред лицемерите е и бившият правителствен ръководител Бойко Борисов.

Стигматизиране, стигащо до насилие

До момента той не беше се отличил с жестове на солидарност към това малцинство, а в периода 2017-2021 година дори управляваше в коалиция с националистическия съюз „Обединени патриоти“. Тази групировка открай време е все в предните редици, когато става дума за насъсквания срещу представители на малцинствата. Още по-противен става последният инцидент поради факта, че акцията беше проведена под ръководството на самозвания „национал-социалист“ и ултрадесен активист Боян Расате.

Впрочем, той се кандидатира на предстоящите избори за президент – и никой не се изненадва, че тъкмо сега го хваща амокът. Това изобщо не е случайно. В широки слоеве от обществото продължават да върлуват омраза и отрицание, когато става дума за различните проблеми на сексуалните малцинства.

Стигматизирането, стигащо до практически насилия, вече е част от всекидневието. Дори сред политиците и политичките с демократична нагласа почти няма такива, които биха прегърнали каузата на хората от ЛГБТИ-общността и техните искания за закрила и опазване на правата им“, коментира Барбара Йортeл.

Авторката смята, че вандалската оргия срещу „Рейнбоу Хъб“ в София е закономерно следствие от решението на Конституционния съд в края на октомври във връзка с Истанбулската конвенция: „Тази конвенция нарушавала Конституцията, доколкото терминът „пол“ можел да се чете и като социална категория. С други думи: Мачкай ЛГБТИ по целия фронт! Добре поне, че ЦИК отне имунитета на Расате, което би отворило пътя за повдигане на обвинение. Но дали това ще промени с нещо ситуацията на ЛГБТИ? Съмнително е.“

“Призната фигура в хомофобските среди”

По същата тема голяма статия излезе и във френския „Льо Монд“. Ето какво пише авторът Жан-Баптист Шастан за Боян Расате:

В хомофобските среди той е призната фигура, но политическата му публика си остава скромна като брой. Да, той успя да събере онези 2500 подписа, които бяха необходими за кандидатурата му, но в резултат от допитванията дори социолозите не мерят неговия рейтинг.

Това нападение прилича на „отчаян опит да се привлече внимание“, както се изразява Филипова. (…) Освен партията на г-н Расате в страната избуяват и безчет други крайно десни партии, които взимат на прицел хомосексуалните и транссексуалните хора. Както става и другаде в Източна Европа, напоследък климатът сериозно се влоши за ЛГБТИ-организациите.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.