Отворено писмо – Таня Симеонова

Народния театър Иван Вазов Народния театър Иван Вазов

Отворено писмо – Таня Симеонова до актьора Христо Мутафчиев

Здравей, Христо, дойде време и за моето отворено писмо до теб. Защото ми додея, от всички задкулисия, които твориш „Без маски“. Твориш ги вече години наред в театъра, оттам те се пренасят в сценичните изкуства, оттам и върху цялата култура и нейният „принципал“ – Министерството на културата. Стига! Писна ми от теб! От твоята арогантност, която в началото на нашето запознанство приемах като „настъпателност“, за да може някой управляващ да обърне внимание на културата, на изкуствата… забутани в “девета глуха” или “последна дупка на кавала“, ако изобщо е дупка в този кавал. Писна ми от твоето самочувствие, което в началото на нашето запознанство приемах като самоувереност, която и на мен ми е давало сила да се боря, хората на изкуството у нас да бъдат там където им е мястото. Писна ми от твоя диктакт, който в началото на нашето запознанство беше симпатично „нахалство“ от типа на „гола, нахална и млада“. Писна ми!

It's a Wonderful Life

Знам, че с арогантност, самочувствие и диктат в политиката се пробива… Виждала съм го… Ти си просто поредният хистоматиен пример за това, че с “нахалство се достига до личен прогрес“. За това, че внушението ти за „мечките“ и „делегираните бюджети“ след 6 години доведе до “абсурда” Пловдивският театър да е с по-висока средна цена на билет от Народния театър “Иван Вазов“. Доведе до това, че преди половин година 8 държавни културни института щяха да се превърнат в открити сцени, ако гилдията не беше проявила инстикт за самосъхранение, за което й благодаря. Продължаваш да кадруваш… в министерството, в Народния театър и на още други места, през „Мелпомена“… нали знаеш как успя да изхвърлиш от тази национална програма музикантите, за да я оставиш за артистите… Милион и кусур лева… Разделяй и владей… Макиавели… Само, че разликата между теб и Макиавели е в това, че „Без маски“ Макиавели е регистрилал този принцип, а ти се опитваш да го прилагаш…. Май обаче забравяш краят на „Владетелят“…..това очаква и теб, рано или късно….“Без маски“…. И на финала ще обясня, защо всичко е „Без Маски“… Това е заглавието на единственото предаване в българския ефир, което е специализирано само и единствено за български театър…  Това е предаване, чийто автор и продуцент съм аз и то е в ефира на Радио „Алма Матер-Класик ФМ“, покрай, което се запознахме с Христо… и което само и единствено е ефирната трибуна на българския театър. Защото българският театър със или без Христо ще го има…
И докато аз съм директор на това радио, ще се боря със зъби и нокти то да остане в българския ефир… въпреки теб, Христо! Защото ми писна от теб!

Таня Симеонова

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.