Оцеляването по време на криза е трудна работа особено за тези  които не са свикнали сами да взимат решения, а разчитат на държавата или благосклонността на своя работодател, хващайки се като удавник за всяко едно тяхно обещание и вярвайки на всяка една причина, която те изтъкват като очевиден факт за трудностите които сте принудени да търпите. Целта обаче на тези действия от страна на държавата и работодателите, които наистина в момента са в трудно положение, е да ви накара да потърпите още неизвестно колко време без да предприемате каквито и да било стъпки към самостоятелно търсене на решение, искат да им се подчинявате, да им вярвате, да оставите на тях да ви измъкнат, да не предприемате нищо на своя глава, да не мислите, да не вярвате в себе си, да признаете че без тяхната помощ сте безпомощен. Само че това не е точно така. Колкото повече, хора има, които са готови сами да поемат отговорност за живота си, толкова по-бързо ще се измъкнем от кризата. Какво трябва да направите за да се отърсите от чувството на безпомощност, от чувството, че нямате власт над собствения си живот.

– Познавайте законите и правата си и ги отстоявайте. В съвременната информационна епоха това не представлява никаква трудност иска се само желание.

– Напуснете, ако нямат пари да ви плащат. Ако ви бавят парите, по закон можете да напуснете и да посочите като причина забавянето на заплащането, така пак имате право на обезщетения от бюрата по труда, за същия период от време, както и ако бъдете уволнени. Няма, какво да правите във фирма, която не може да се справя и да изплаща възнагражденията на работниците, само си губите времето с напразни надежди. Почнете да си търсите нова работа при първият признак на затруднения във фирмата където работите и напуснете веднага щом започнат да забавят изплащането на заплатата. Дори и да се наложи да отидете за известно време на село или да живеете с хляб и сол, докато си намерите нова работа, това не е толкова страшно. Всичко зависи от вас и вашите способности. По добре няколко месеца трудности, отколкото постоянна неизвестност, страх  и стрес от това, че не сте вие този който решава.

– Не се хвърляйте на каквато и да е работа и не вярвайте на работодатели, които ви обещават много. Обещанията са безплатни. Основното е да се получава заплащането на време, това е признак на стабилност и сигурност в управлението на фирмата. Дори и заплащането да е в пъти по-малко от това, което сте взимали до момента, ако го получавате редовно, то това ви позволява да имате известна сигурност и да можете да правите някакви планове.

– Не преставайте да си търсите по-добра работа.

– Разберете, че зависимостта работник -работодател е взаимна. Разликата е, че от работодателя зависят всички работници. Докато загубата на един работник, не винаги е от значение за работодателя. Това е и на което разчитат повечето некадърни бизнесмени. Ако обаче, хората започнат да напускат, тези предприятия които очевидно имат трудности, те няма да имат друг избор освен да се срутят или да променят фирмената си политика за да оцелеят. Точно по време на криза е момента икономиката да се изчисти от псевдо-бизнесмени, добрали се  до богатство не чрез умения, а чрез политическа закрила и  тъмни сделки. Подобна е и ситуацията с държавата. При положение, че все по-вече и по-вече хора емигрират, политиците искат или не трябва да променят политиката си или държавата ще се срути и ще трябва да бъде изградена отново. Жалко е, че в момента отиваме към срутване на нашата страна, но няма да ни е за първи път.

– Образовайте се постоянно в сферата която работите, интересувайте се от последните открития в областта, за да бъдете конкурентно способен. Учете чужди езици, минимум английски, но не подценявайте турския и руския, такова ни  е геополитическото положение, независимо дали ни харесва или не.

– Сведете гледането на телевизия до минимум, ще се учудите колко по-добре ще се почувствате психически и ще можете да се съсредоточите върху решаването на собствените си проблеми, а не да ви набиват в главите постоянно негативни мисли, като ви затрупват с новини за чужди нещастия и измислени лични драми под формата на сериали. В света винаги ще се случват и са се случвали нещастия, това не може да се промени, постарайте се поне вие да не влезете в новините. Ако всеки вместо да състрадава безсмислено на чуждите нещастия, започне да се грижи сам за себе си, те нещастията ще намалеят. Ако обаче ви втълпяват, че първо трябва да помагате на целия свят и чак след това на себе си, то скоро ще трябва да събирате помощи с есемеси и за себе си.

– Никога, ама никога не вземайте кредити, не продавайте бъдещето и свободата си, живейте така както можете да си позволите, защото безплатен обяд няма, ако не платите вие ще го платят децата ви.

– Най важното, вярвайте в себе си и не се плашете от трудности. Важното е вие да сте този, който решава, дори и  някои от решенията ви да бъдат грешни. Научете се да вземате решения и да си поставяте цели, съобразно реалната обстановка, а не въз основа на обещания на други хора. Както казал един мой любим философ – „Ако болката е продължителна то тя не е силна, ако е силна то няма да е продължителна.“ бих го перифразирал така – Ако трудностите са продължителни то значи не са толкова страшни, ако са страшни то няма да са продължителни.