„Оставка“ и „Гешев е позор“: най-големият протест дотук

Искам да живея в България„, „Оставка„, „Гешев е позор„: четвърти пореден ден в София хиляди хора излязоха на улицата. Те искаха оставката на правителството и на главния прокурор. И в други градове имаше протести.

Искам да живея в България„, „Оставка„, „Да върнем правосъдието на държавата„: това са само три от посланията на множеството плакати на протестиращите срещу правителството в София. Четвърти пореден ден хиляди хора излязоха на улицата – въпреки пандемията от коронавирус. Те демонстрираха срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Протести имаше и в други градове

Освен в София, протести се проведоха в Бургас, Пловдив, Варна, Благоевград и Габрово. Според редица медии, това е бил най-многобройният протест като брой участници в цялата страна до този момент. Сайтът Медиапул посочва, че става дума за десетки хиляди протестиращи. За разлика от втория ден на протеста, когато имаше множество сигнали за полицейско насилие, демонстрацията в неделя премина спокойно. Проверката за упражнено полицейско насилие над участници в протеста в петък продължава. Тя трябва да приключи най-късно след месец, по думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да подаде оставка. „Моята глава е дебела, можете да я чупите колкото искате„, заяви той. „Който си обича държавата не иска да я счупи и няма да направи така, че да се бият хората.“ Борисов съзира в протестите заговор между президента Румен Радев, ДПС и „Да, България“ за сваляне на правителството.

Как започна всичко

Протестите бяха породени от две събития от миналата седмица: включването на живо във Фейсбук на Христо Иванов и Иво Мирчев от „Да, България„, което показа, че НСО не допуска хора до държавен плаж, разположен близо до лятната резиденция на Ахмед Доган, и претърсването в президентството, извършено от полиция и прокуратура.